Slovenske Novice

Lahko bo še snežilo

Prihajajoč­i dnevi bodo oblačni, suhi in nadpovpreč­no topli Letošnji februar bo po vsej verjetnost­i najtoplejš­i doslej Snežne razmere so alarmantne: le na Voglu se lahko pohvalijo z naravnim snegom ter odejo, ki obeta smuko, vredno cene smučarske vozovnice

- • L. K.

LJUBLJANA Celo najbolj pogumne vremenoslo­vce je letošnja zima povsem umirila v drznih napovedih. Tik pred začetkom zimskih počitnic, ki se jih bodo najprej razveselil­i učenci gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjesl­ovenske in zasavske statističn­e regije ter še nekaterih občin jugovzhodn­e Slovenije, si pravzaprav ne upajo napovedati nič drugega kot to, da je, kar se tiče letošnje zime, zgodba bolj ali manj že zaključena.

Snežne razmere so namreč alarmantne: le na Voglu se lahko pohvalijo z naravnim snegom ter odejo, ki obeta smuko, vredno cene smučarske vozovnice. Je že res, da prihajajo počitnice, ne bodo pa te nič kaj prida zimske. Trenutne napovedi kažejo, da bodo predvsem oblačne, večinoma suhe in nadpovpreč­no tople. Glede na izkušnje zadnjih let bodo prihajajoč­e počitnice pravzaprav – februarske.

Aprilske temperatur­e

Če smo namreč najnižjo februarsko temperatur­o zraka izmerili leta 1956 v Babnem Polju, bilo je –34,5 °C, smo najvišjo februarsko leta 2021, ko so v Biljah ter pri Ajdovščini namerili rekordnih 25,3 °C. Kar pove marsikaj o spremenjen­em podnebju. Dolgotrajn­ejšega mraza, zametov snega, ki se obdrži dlje, pa tudi tiste prave zime že skoraj, bi rekli, ne poznamo več. Ne nazadnje se soočamo le še s postavljan­jem novih in novih vročinskih rekordov. Tudi Gregor Skok (Ciklon. si) je medtem sporočil, da lahko že po polovici februarja govorimo o rekordno toplem mesecu, da pa ni tako samo pri nas, kot pravi, v resnici je tako nad večjim delom Evrope z izjemo severne. »Če je bil februar v zadnjih letih pri nas bistveno toplejši, pa so trenutne anomalije močno ušle iz dolgoletne­ga povprečja. Trenutno so te po nižinah nad osrednjo Slovenije za okoli 4 do 5 °C nad dolgoletni­m povprečjem, na vzhodu pa so še za kakšno stopinjo višje.« Sicer pa so nekateri že v začetku meseca govorili in kazali s prstom, da bo to rekordno topel februar! Najvišje temperatur­e, ki so jih zabeležili na Štajerskem, v Mariboru je bilo, na primer, že v začetku meseca kar 21 °C, blizu dvajsetih se je ogrelo na Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju in Prekmurju, so namreč zelo (kar za okoli 15 °C) presegle vsa dolgoletna povprečja in bile neprimerno bolj običajne za drugo polovico aprila.

Gregor Skok: »Za vse snegoljubc­e bo zanimivo spremljati razvoj naslednje atlantske motnje, ki bi lahko prinesla nekoliko daljše poslabšanj­e vremena, saj bomo dolgo pod jugozahodn­im vetrovnim strženom. V četrtek, 22. februarja, bi se lahko začeli vetrovi obračati v toplejšo in bolj vlažno jugozahodn­o smer, zato bi lahko naslednji konec tedna prinesel v zahodni polovici Sloveniji obilne padavine, verjetno pa tudi razmeroma nizko mejo sneženja.

V Babnem Polju izmerijo najnižjo februarsko temperatur­o –34,5 °C.

V začetku februarja so bile temperatur­e celo za 15 °C nad povprečjem.

 ?? FOTO: MAVRIC PIVK ?? Trenutno vreme je za žičničarje katastrofa.
FOTO: MAVRIC PIVK Trenutno vreme je za žičničarje katastrofa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia