Slovenske Novice

V enem dnevu za 3,7 milijona škode

Igor Bavčar in Miroslav Golubić sta bila oproščena krivde Višje sodišče ima zdaj na mizi pritožbo specializi­ranega tožilstva

-

KOPER • Na specializi­ranem državnem tožilstvu še vedno menijo, da je Igor Bavčar zlorabil položaj predsednik­a uprave Istrabenza in v enem dnevu povzročil temu podjetju za 3,7 milijona evrov škode ter hkrati za 3,2 milijona evrov koristi podjetju Maksima Holding, v katerem je bil večinski lastnik. Pri tem naj bi mu pomagal tedanji predsednik uprave Maksime Holdinga Miroslav Golubić. Zato se je pritožilo na sodbo, s katero sta bila Bavčar in Golubić oproščena obtožb pridobitve koristi podjetju Maksima Holding z nakupom in prodajo delnic Intereurop­e. Kot je včeraj specializi­rano državno tožilstvo zatrdilo na koprskem višjem sodišču, je okrožna sodnica posel napačno opredelila za t. i. repo pogodbo.

Kot je spomnil sodnik poročevale­c, je decembra 2007 Istrabenz za več kot 14 milijonov evrov odkupil sveženj delnic Intereurop­e od Maksime Holding, naslednji dan pa ga je za 10,3 milijona prodal Banki Celje. Kaznivo dejanje naj bi storila tako, da je Istrabenz namesto Maksime Holding vstopil v terminski posel z Banko Celje. Maksima Holding se je namreč nekaj mesecev prej zavezala, da bo na določen datum odkupila sveženj po ceni 48 evrov za delnico. Borzna cena je medtem padla na 38 evrov. Bavčar naj bi v imenu Istrabenza prevzel obveznost odkupa po dogovorjen­i ceni z izključnim namenom pridobitve koristi za Maksimo Holding, saj Istrabenz teh delnic ni potreboval in jih je že naslednji dan prodal po 36 evrov. Kot je poudarila tožilka Blanka Žgajnar,v pogodbi nikjer ne piše, da bi moral Istrabenz kasneje te delnice spet odkupiti. Na sejo sodišča nista prišla ne Bavčar ne njegov zagovornik Aljoša Dežman. Ta je v pisnem odgovoru zagovarjal oceno okrožnega sodišča, da v bistvu ni šlo za kupo-prodajne pogodbe, ampak za repo pogodbe, to so pogodbe o ponovnem odkupu delnic. To pomeni, da naj bi bil Istrabenz dogovorjen z Banko Celje, da bo v določenem roku te delnice spet odkupil, razlika v ceni pa bi dejansko predstavlj­ala obrestno mero. V bistvu naj bi šlo za kreditiran­je Istrabenza, ki je takrat potreboval denar za nakup delnic Petr Odvetola, a je bil že preveč zadolžen, da bi dobil posojilo brez garancije. Sodba bo izdana pisno.

JU. P., STA

 ?? FOTO: BLAŽ SAMEC ?? Igor Bavčar naj bi pridobil korist podjetju Maksima Holding.
FOTO: BLAŽ SAMEC Igor Bavčar naj bi pridobil korist podjetju Maksima Holding.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia