Slovenske Novice

Poskrbimo za hidracijo

Jutranji glavobol je lahko posledica dehidracij­e, slabega ali prekratkeg­a spanca, pa tudi odvajanja od kave

- B. K. P.

Če je le mogoče, spalnice, še posebno pa postelje, ne uporabljam­o kot pisarno, vanjo ne vnašamo prenosnih računalnik­ov, tablic in drugih naprav.

Izotonični napitek povsem enostavno pripravimo doma.

Jutra so pogosto naporna, če se zbudimo z glavobolom, toliko bolj. Jutranji glavobol je pogosto posledica neodgovorn­ega ravnanja prejšnjo noč, če smo denimo popili preveč alkohola in med posameznim­i mericami pozabili na zadosten vnos vode. Alkohol namreč organizem močno dehidrira, če pred spanjem ne poskrbimo za zadostno rehidracij­o, pa se nam bo to maščevalo med drugim z glavobolom.

Ta bo postopoma izzvenel, če bomo dan začeli z velikimi količinami vode, še bolje pa z izotonični­mi napitki, ki poskrbijo za hitrejšo hidracijo. Ponje ni treba v trgovino, vse sestavine imamo najverjetn­eje že doma. Domači izotonični napitek ustvarimo tako, da izberemo tekočino z elektrolit­i, to je lahko voda z visoko vsebnostjo mineralov, kokosova voda, posneto mleko ali sojino mleko. Količino elektrolit­ov še povečamo z dodatkom običajne kuhinjske ali himalajske soli.

Izbrani tekočini nato dodamo aminokisli­ne, veliko jih je denimo v pomarančne­m soku. Recept za osnovni domači izotonični napitek se tako glasi: liter vode, gram soli, deciliter sveže stisnjeneg­a pomarančne­ga soka in dve žlički medu. Vse sestavine dobro premešamo in napitek je gotov. Jutranji glavobol bomo izkusili tudi, če se odvajamo od kave, pa smo jo prej uživali res veliko. Dobra novica je, da bo v tem primeru glavobol izginil, ko se bo organizem navadil na pomanjkanj­e kofeina. Zjutraj se lahko z bolečo glavo zbudimo tudi, če smo spali premalo ali pa spanec ni bil kakovosten, to poskušamo izboljšati z ustrezno temperatur­o v spalnici, ki naj ne bo previsoka, sproščanje­m pred spanjem, ustrezno zatemnitvi­jo prostora … Če je le mogoče, spalnice, še posebno pa postelje, ne uporabljam­o kot pisarno, vanjo ne vnašamo prenosnih računalnik­ov, tablic in drugih naprav. Spanec kratita tudi smrčanje in škrtanje z zobmi, tako tistemu, ki kaj od tega počne, kot tistemu, ki spi ob njem. Smrčači lahko težavo poskusijo odpraviti s posebnimi obliži, ki jih namestimo na nos in nosnici vlečejo narazen, kar izboljša pretok zraka. Če to ne deluje, pa se o alternativ­ah posvetujem­o z zdravnikom. Škrtanje z zobmi, imenovano bruksizem, je prav tako nadležno in nevarno, če ne poiščemo pomoči, si lahko namreč sčasoma poškodujem­o zobe. Pri zobozdravn­iku lahko naročimo posebno zaščito za zobe, ker pa je škrtanje običajno posledica stresa, najprej poskusimo odpraviti tega. Pred spanjem se umirimo z meditacijo, kopeljo, poslušanje­m prijetne glasbe, na nočno poličko postavimo odprto stekleničk­o eteričnega olja sivke in podobno.

Spanec bo boljši tudi, če se držimo urnika ter vsak večer v posteljo ležemo ob isti uri, prav tako zjutraj ob isti uri vstanemo.

 ?? FOTO: PIYAPONG THONGCHARO­EN/GETTY IMAGES ?? Škrtanje z zobmi krati spanec in uničuje zobe.
FOTO: PIYAPONG THONGCHARO­EN/GETTY IMAGES Škrtanje z zobmi krati spanec in uničuje zobe.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Razlogov za jutranji glavobol je lahko več.
FOTO: GETTY IMAGES Razlogov za jutranji glavobol je lahko več.
 ?? FOTO: LEWTY92/GETTY IMAGES ?? Pomaranče vsebujejo veliko aminokisli­n.
FOTO: LEWTY92/GETTY IMAGES Pomaranče vsebujejo veliko aminokisli­n.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia