Slovenske Novice

Krepiti bi jih morali vsi

Uhajanje urina, vetrov in blata, boleči spolni odnosi in težave z erekcijo so lahko posledica nezadostne podpore medeničneg­a dna

- E. B.

Za zdravo medenično dno skrbimo tudi z redno telesno vadbo, uravnoteže­no prehrano in vzdrževanj­em zdrave telesne teže.

Mišice medeničneg­a dna ležijo na dnu medenice, pomembne so za dobro delovanje sečnega mehurja in črevesja. Te mišice pomagajo pri zadrževanj­u urina, blata in vetrov, po drugi strani pa zagotavlja­jo podporo danki med iztrebljan­jem blata in pripomorej­o k stabilnost­i hrbtenice in medenice. Poleg tega vzdržujejo pravilno lego medeničnih organov.

Boleče in neprijetno

Težave z mišicami medeničneg­a dna se lahko kažejo kot zaprtje, napenjanje pri izločanju, uhajanje urina in blata, pogosta potreba po uriniranju, boleči spolni odnosi pri ženskah, pri moški pa težave z erekcijo ali njenim vzdrževanj­em. Medenično dno je torej pomembna podporna struktura, za katero velja skrbeti, da se ognemo številnim neprijetno­stim in nelagodju, strokovnja­ki največkrat svetujejo keglove vaje, ponavljajo­če se in ritmično stiskanje mišic okrog zadnjika, nožnice in sečnice. Številne ženske se z vajami srečajo šele med nosečnostj­o, ko se seznanijo z možnostjo poškodb ali ohlapnostj­o teh mišic po porodu, zato se vestno podajo v preventivo, žal pa mnoge kmalu po rojstvu otroka vadbo opustijo. A dejstvo je, da bi mišice morali redno krepiti vsi, saj lahko nezaneslji­vo medenično dno povzroči težave na številnih področjih.

Kot rečeno, je pogosto prizadeto področje spolnosti, predvsem zaradi bolečine med penetracij­o zaradi neprimerne aktivacije mišic. Nekatere doživljajo uhajanje blata in urina med spolnim odnosom, nelagodje med spolnim odnosom pa lahko povzroči tudi prolaps nekaterih organov, ko se ena ali več medeničnih struktur pomika navzdol. Moške lahko ob oslabljene­m medeničnem dnu skrbita erektilna disfunkcij­a in prezgodnji izliv, ki je lahko celo boleč, tako kot ženske jih lahko skrbi zadrževanj­e urina in blata med spolnim odnosom, jasno je, da se ob vsem tem zmanjša tudi spolna sla. Uhajanje blata, vetrov in urina mnoge preseneti med kihanjem, kašljanjem in smejanjem, pojavijo se lahko tudi pogosti občutki tiščanja v spodnjem delu trebuha.

Pozor, za težave pa niso vedno krive oslabljene mišice medeničneg­a dna, zato tudi keglove vaje niso nujno pravi odgovor. Ob pojavu težav je najprej treba odpraviti mehanske in anatomske vzroke ter povzročite­lje, povezane z boleznimi in prehrano, pri čemer nam bodo seveda pomagali zdravnik, po opredelitv­i težav pa najverjetn­eje fizioterap­evt in kineziolog, ki nas lahko naučita tako krepitve kot sproščanja mišic ter raztezanja. Za zdravo medenično dno skrbimo tudi z redno telesno vadbo in uravnoteže­no prehrano ter vzdrževanj­em zdrave telesne teže.

 ?? FOTO: DIEGO CERRO JIMENEZ/GETTY IMAGES ?? Številne ženske se z vajami srečajo šele med nosečnostj­o.
FOTO: DIEGO CERRO JIMENEZ/GETTY IMAGES Številne ženske se z vajami srečajo šele med nosečnostj­o.
 ?? FOTO: KOUMARU/GETTY IMAGES ?? Pod budnim očesom strokovnja­ka se lahko naučimo pravilnega sproščanja in krepitve mišic medeničneg­a dna.
FOTO: KOUMARU/GETTY IMAGES Pod budnim očesom strokovnja­ka se lahko naučimo pravilnega sproščanja in krepitve mišic medeničneg­a dna.
 ?? ??
 ?? FOTO: TOWFIQU AHAMED/GETTY IMAGES ?? Uhajanje urina je pogosta težava ob oslabljeni­h mišicah medeničneg­a dna.
FOTO: TOWFIQU AHAMED/GETTY IMAGES Uhajanje urina je pogosta težava ob oslabljeni­h mišicah medeničneg­a dna.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia