Slovenske Novice

Ne marajo se vsi

Preden se lotimo setve in sajenja, naredimo načrt, pri katerem je dobro upoštevati tako kolobar kot dobre in slabe sosede

- B. K. P.

a vrtičkarje se čas počitka izteka, kmalu bo treba obdelati in napolniti gredice, preden se lotimo dela, pa je priporočlj­ivo razmisliti, kaj bomo sploh posejali ali posadili, ter narediti načrt, pri katerem upoštevamo kolobar ter dobre in slabe sosede. Oboje bo pripomoglo k obilnemu

Zpridelku, tudi manj težav s škodljivci bomo imeli. O kolobarjen­ju smo že pisali, bistveno je, da na določenem delu vrtička menjavamo rastline glede na to, koliko hranil posrkajo iz tal. Prvo in drugo leto lahko posadimo tiste, ki potrebujej­o največ hranil, mednje spadajo paradižnik, solata in druga listnata zelenjava, pa brokoli, jajčevci, pesa in zelje. Nato na njihovo mesto pridejo zelenjadni­ce, ki bodo dobro uspevale kljub nekoliko osiromašen­i zemlji, mednje spadajo paprika, česen, čebula, redkvica in sladki krompir. Te bodo tla do konca izčrpale, zato jih bo treba znova nahraniti, kar bodo storili posevki fižola in graha. Zdaj je treba omenjeno uskladiti še z dobrimi sosedi posameznih rastlin. K paradižnik­u denimo posadimo baziliko, solato, špinačo, pa tudi bučke in kumare, čebulo in fižol. S solato in kumarami se dobro razume tudi paprika, ki jo lahko posadimo še v bližino česna in drobnjaka. Bučke so glede sosedov precej izbirčne, dobro se razumejo s čebulo, fižolom, paradižnik­om, špinačo in baziliko, nikakor pa je ne sadimo v bližino kumar, saj jim bodo kradle hranila in na koncu bo pridelek obojih bolj ubog. Bližine kumar ne mara niti blitva, saj tudi ti dve zelenjadni­ci obe potrebujet­a bogato zemljo z veliko hranili, preblizu skupaj pa bi druga drugo ovirali pri razvoju.

Med gredice ali na rob vrta je priporočlj­ivo posaditi tudi zelišča ali cvetlice, ki bodo privabljal­e koristne žuželke in odganjale škodljivce. Drobnjak in koriander bosta denimo odganjala listne uši, sivka pa molje in miši. Timijan, rožmarin in meta bodo privabili hrošče krešiče, ki bodo uničili manjše škodljivce, ki živijo v tleh. Priporočlj­ivo je privabiti tudi parazitoid­ne osice, ki se hranijo z listnimi ušmi, gosenicami in ličinkami, to pa bomo storili tako, da na vrt posadimo komarček in koriander.

Ko tiste najbolj zahtevne zelenjadni­ce tla izčrpajo, za njimi na gredico posadimo tiste, ki bodo uspevale tudi v bolj osiromašen­i zemlji.

Med gredice ali na rob vrta je priporočlj­ivo posaditi tudi zelišča ali cvetlice, ki bodo privabljal­e koristne žuželke in odganjale škodljivce.

 ?? FOTO: FIRINA/GETTY IMAGES ?? Solata in druga listnata zelenjava tla močno izčrpajo.
FOTO: FIRINA/GETTY IMAGES Solata in druga listnata zelenjava tla močno izčrpajo.
 ?? FOTO: MATUNKA/GETTY IMAGES ?? Bazilika in paradižnik se odlično razumeta tako na krožniku kot na gredici.
FOTO: MATUNKA/GETTY IMAGES Bazilika in paradižnik se odlično razumeta tako na krožniku kot na gredici.
 ?? FOTO: VIKTORIYA_PODGORNAYA/GETTY IMAGES ?? V bližino kumar posadimo papriko.
FOTO: VIKTORIYA_PODGORNAYA/GETTY IMAGES V bližino kumar posadimo papriko.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia