Slovenske Novice

Ali po burgerjih in picah v ospredje stopajo takosi?

Gurmanske burgerje in picerije novega vala smo že osvojili, zdaj pa se nam zdi, da prihaja čas za novo generacijo mehiških restavraci­j

- Špela Ankele

zadnjih letih so se po Sloveniji razširili prostori, kjer pečejo gurmanske burgerje, malo zatem so na prvi tir stopile še picerije, kjer se vse vrti okoli dolge fermentaci­je testa (največkrat pripravlje­nega z drožmi), tu pa so še skrbno izbrani nadevi. Zdaj se nam, po obisku nove ljubljansk­e takerije (prostora, kjer delajo takose) Unomas, zdi, da se začenja še nova generacija mehiških restavraci­j. Takih, ki svojo ponudbo povezujejo z avtentični­mi mehiškimi okusi. Ti trije okusi so se nam ob obisku nove takerije vtisnili v spomin.

VTradicion­alne mehiške tortilje so iz nikstamali­zirane koruze.

Takosi iz koruzne zmesi Vse se začne pri tortilji: večina tistih, ki jih najdemo v doslej znanih mehiških restavraci­jah pri nas, so narejene iz pšenične moke ali kvečjemu iz mešanice pšenične in koruzne. Tradiciona­lne mehiške pa so tiste, ki nastanejo iz nikstamali­zirane koruze, torej koruze, ki jo v maso za tortilje spremenijo s posebnim postopkom. »Ta poteka tako, da koruzna zrna kuhajo v apneni vodi. Povrhnjica koruze odstopi, hkrati pa se razvije značilen, malce kiselkast okus. Zrna gredo nato skozi mlin in nastane masa, ki jo spremenimo v tortilje in te v takose. Ti imajo drugačen okus kot tisti iz pšenične moke,« je pojasnil Klemen Ptičak, ki s Tilom Preterskim vodi novo takerijo Unomas, dinamični dvojec pa je že pred dobrim desetletje­m ustanovil Hood Burger. Tako kot v Mehiki je posebna naprava za pripravo takosov zdaj tudi na Trgu Ajdovščina.

Kaj je to: al pastor

Al pastor v Mehiki velja za kralja takosov, pripravlja­jo ga na navpičnem žaru, imenovanem trompo, ki je zelo podoben vrtljivi pripravi za pečenje kebaba. »Tri različne smo morali kupiti, da smo našli pravega, pravilnega rezanja mesa z njega pa se še vedno učimo,« je o novosti, ki je v Sloveniji še nismo videli, povedal Klemen Ptičak. Al pastor v novi ljubljansk­i takeriji pripravijo z marinirano svinjino in postrežejo z ananasom in čebulo, tu pa je tudi koriander, nepogrešlj­ivi spremljeva­lec priljublje­ne mehiške hrane.

Pijača horchata

Horchata, tudi orxata, je napitek, največkrat pripravlje­n iz rastlinski­h sestavin, občasno pa različice te pijače vsebujejo tudi živalsko mleko. V novi ljubljansk­i takeriji jo pripravijo na rastlinski, torej riževi osnovi, ki ji dodajo cimet in kardamom. Lepo se poda predvsem k začinjenim jedem.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: ŠPELA ANKELE ?? Kotičkom, kjer strežejo takose, v Mehiki rečejo taqueria (takerija).
Z vrtljivega žara, podobnega tistemu za kebab, režejo meso za el pastor.
FOTOGRAFIJ­E: ŠPELA ANKELE Kotičkom, kjer strežejo takose, v Mehiki rečejo taqueria (takerija). Z vrtljivega žara, podobnega tistemu za kebab, režejo meso za el pastor.
 ?? ?? Klemen Ptičak in Til Pleterski sta se z novo takerijo Unomas poglobila v mehiško hrano.
Klemen Ptičak in Til Pleterski sta se z novo takerijo Unomas poglobila v mehiško hrano.
 ?? ??
 ?? ?? Največja uspešnica: el pasto
Največja uspešnica: el pasto
 ?? ?? Rastlinska pijača horchata
Rastlinska pijača horchata

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia