Slovenske Novice

Preživel živčni strup, ne pa zaporniške kolonije

Aleksej Navalni je umrl med prestajanj­em kazni v Harpu Po prvih podatkih naj bi bil vzrok za smrt srčni zastoj

- • A. J.

MOSKVA Eden največjih kritikov ruskega predsednik­a Vladimirja Putina se je med prestajanj­em 19-letne kazni v zaporniški koloniji v Harpu nenadoma zgrudil. Poklicali so zdravniško pomoč in ga poskušali oživiti, a je bilo vse zaman. Vzrok smrti naj bi bil po prvih podatkih srčni zastoj. Navalni je bil za rešetkami od leta 2021, odkar so ga spoznali za krivega ustanovitv­e in financiran­ja ekstremist­ične organizaci­je, kar je zanikal. Pred tem je bil že obsojen na devet let zapora zaradi domnevne kršitve pogojnega izpusta, goljufije in nespoštova­nja sodišča. Večkrat se je pritožil nad tem, kako v zaporu ravnajo z njim. Med drugim je povedal, da ga že zaradi manjših nesporazum­ov zapirajo v samico. Eden takšnih primerov se je zgodil januarja letos, ko so ga premestili v samico, ker se paznikom ni želel predstavit­i v skladu s pravilniko­m. Skupno je 47-letnik v samici preživel 273 dni.

Politikovo življenje je bilo resno ogroženo leta 2020, ko je bil v Nemčiji hospitaliz­iran po zastrupitv­i z živčnim sredstvom novičok. Zdravljenj­e je trajalo kar mesec dni. Navalni je odgovornos­t za zastrupite­v pripisal Putinu. V preiskavo so bili vpleteni agenti zvezne varnostne službe (FSB), zato so Evropska unija, Združeno kraljestvo in ZDA uvedli sankcije proti visokim ruskim uradnikom. Navalni je bil vodja stranke Rusija prihodnost­i in ustanovite­lj Fundacije za boj proti korupciji. Organizira­l je številne protivladn­e demonstrac­ije in kandidiral, da bi zagovarjal reforme proti korupciji v Rusiji ter proti ruskemu predsednik­u Vladimirju Putinu in njegovi vladi. Leta 2021 je imel več kot šest milijonov naročnikov na youtubu. Prek svojih kanalov družbenih medijev je objavljal zgodbe o korupciji v Rusiji, organizira­l politične demonstrac­ije in promoviral svoje politične kampanje.

Njegova opredelite­v ruske vladajoče stranke Združena Rusija kot »stranke prevaranto­v in tatov« se je prijela in postala splošno priljublje­na med nasprotnik­i vlade.

Za rešetkami je bil od leta 2021.

 ?? FOTO: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS ?? Mnogi so prepričani, da Aleksej Navalni ni umrl naravne smrti, ampak je žrtev Putinovega političneg­a sistema.
FOTO: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS Mnogi so prepričani, da Aleksej Navalni ni umrl naravne smrti, ampak je žrtev Putinovega političneg­a sistema.
 ?? FOTO: REUTERS ?? Aleksej Navalni
FOTO: REUTERS Aleksej Navalni

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia