Slovenske Novice

Upravljave­c prog je Zavod za šport RS Planica

Županja: Nastali spor bomo poskušali rešiti

- • L. K.

RATEČE Na območju Rateč, ki je že najmanj 15 let gibalo rekreativn­ega smučarskeg­a teka pri nas, spor med javnima zavodoma Planica in Turizem Kranjska Gora ter nekdanjim vrhunskim smučarskim tekačem in dolgoletni­m urejevalce­m rateških tekaških prog Matejem Sokličem na drugi strani ne preneha.

Sam je uredil proge

Po dveh letih čakanja je Soklič končno pridobil kopijo pogodbe med občino Kranjska Gora in Nordijskim centrom Planica. Slednji naj bi bil dolžan vsako leto do 20. decembra zasnežiti 3,2 km tekaške proge v Ratečah, česar pa, kot pravi Soklič, v

Zavod za šport RS Planica: »Na podlagi Odloka o redu na smučarskih tekaških progah v občini Kranjska Gora in Odloka o spremembah in dopolnitva­h Odloka o redu na smučarskih tekaških progah v občini Kranjska Gora je takratni župan občine Kranjska Gora sprejel sklep, da se za upravljavc­a tekaških prog določi Zavod za šport RS Planica. Med Zavodom za šport RS Planica in občino Kranjska Gora je bila sklenjena Pogodba o upravljanj­u javnih tekaških smučarskih prog v občini Kranjska Gora. Pogodba je sklenjena za določen čas 5 let.«

Leta 2021 je bivši župan s sklepom določil upravljavc­a javnih tekaških smučarskih prog v občini Kranjska Gora in z njim sklenil pogodbo o upravljanj­u. Z Matejem Sokličem so se že v letu 2022 kar nekajkrat sestali in poskušali urediti medsebojne odnose. Žal do dogovora ni prišlo. Tudi sama sem deležnike poskušala povabiti na skupni sestanek, pa do sestanka ni prišlo. Nastali spor bomo poskušali rešiti do naslednje zimske sezone. zadnjih treh sezonah niso storili niti enkrat. »Progo urejajo izključno, kadar je dovolj naravnega snega in kadar se jim to splača. Umetnega snega ne delajo, ker menda ni dovolj mrzlo, pa čeprav mi je novi direktor Turizma Kranjska Gora še 15. decembra 2023 zagotavlja­l, da v Planici delajo sneg in da bo umetno zasnežena tudi proga v Ratečah.« Urejena naj bi bila do 20. decembra.

Ko pa je Soklič s somišljeni­ki ugotovil, da tudi tokrat ne bo proge, so jo kljub slabim snežnim razmeram znova uredili sami, pa še na lastne stroške, ter tako tekačem in turistom omogočili, da so lahko tekli tudi med božično-novoletnim­i prazniki. Menda je šlo za edino urejeno progo v regiji. Nekaj tednov pozneje je končno zapadlo nekaj snega … »In takrat so planiški veljaki le sklenili, da bodo progo uredili tudi v Ratečah,« je nadaljeval Soklič. Ker pa je bila letošnja zima tako mila in je 9. februarja že spet začelo deževati, je od nje ostalo bore malo. »Ker pa nam je uspelo v januarju narediti 4000 kubičnih metrov umetnega snega, smo lahko v torek in sredo ponoči tudi razvozili in razgrnili okoli 300 kamionov snega, s tem pa naredili približno štiri kilometre tekaških prog, med drugim smo uredili del trase po kolesarski stezi, ki naj bi jo urejal NC Planica. Skupni strošek izdelave snega, razvoza in preostaleg­a je bil 30.000 evrov.«

Obiskali so ga policisti

Kar je bilo dovolj, da so Sokliča v četrtek zjutraj obiskali policisti, kriminalis­ti in medobčinsk­i redarji. »To pa zato, ker nas je nekdo prijavil, ker menda nimamo dovoljenja, da delamo progo po kolesarski stezi,« je opisoval Soklič. Nekdo se pač ne more sprijaznit­i, da mu je tudi tokrat uspelo pripraviti tekaške proge.

Ta obisk policistov pa ni bil prvi letošnji … »S Policijske postaje Kranjska Gora so nas obiskali že konec januarja; bilo je ravno v času, ko smo gostili tekme specialne olimpijade v teku na smučeh,« se je spominjal Matej Soklič. »Na teh tekmah so izbirali potnike s posebnimi potrebami za OI v Torinu. In tudi takrat se je pojavila anonimna prijava, ki nam je očitala domnevno napako pri prijavi prireditve. Grozili so nam z globo 1500 evrov. Kljub temu da ni bilo nič od tega, pa si lahko vseeno predstavlj­ate, kakšen je občutek, ko na tako pozitivnem tekmovanju prostor zavzamejo možje v modrem.«

Ker je smučišče v Kranjski Gori zaradi slabe zime v klavrnem stanju, dežujejo odpovedi gostov. Namesto da bi v tako kriznem času držali skupaj, si pod noge mečejo polena. Takšnemu turizmu se ne piše dobro.

 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Matej Soklič je dolgoletni upravljave­c rateških tekaških prog.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Matej Soklič je dolgoletni upravljave­c rateških tekaških prog.
 ?? FOTO: TOMI LOMBAR ?? Matej Soklič (v rdečem dresu) ima z 11. mestom še vedno drugi najboljši rezultat na olimpijski­h igrah. Za mesto boljši je bil samo Franc Smolej: na OI 1936 je osvojil 10. mesto.
FOTO: TOMI LOMBAR Matej Soklič (v rdečem dresu) ima z 11. mestom še vedno drugi najboljši rezultat na olimpijski­h igrah. Za mesto boljši je bil samo Franc Smolej: na OI 1936 je osvojil 10. mesto.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia