Slovenske Novice

V vesolje bi poslali senčnik, velik kot Argentina

Ta bi sončnim žarkom preprečil, da bi prekomerno segreli površje Zemlje

- B. K. P.

DA BI VSAJ NEKOLIKO omilili segrevanje našega planeta, se je skupina izraelskih znanstveni­kov domislila precej skrajne metode – v vesolje bi poslali ogromen senčnik, ki bi tudi po obliki spominjal na dežnik oziroma jadro, ta pa bi odbil sončne žarke in tako Zemlji pomagal, da se ne bi prekomerno segrevala. Ogromni senčnik v velikosti Argentine naj bi, obljubljaj­o, v dveh letih znižal temperatur­o na našem površju za 16 stopinj Celzija. Trenutno dlje od zamisli sicer še niso prišli, saj še iščejo investitor­ja, ki bi jim lahko namenil približno 20 milijonov evrov, kolikor bi potreboval­i zgolj za izdelavo prototipa v velikosti devetih kvadratnih metrov, ta naj bi bil končan do leta 2027, nato pa bi ga morali še testirati, da bi ugotovili, ali bi zadeva tudi v resnici delovala tako, kot so si zamislili. Kot predlaga omenjena skupina strokovnja­kov, bi senčnik nato poslali daleč v vesolje, približno 14 milijonov kilometrov stran od površja Zemlje, da bi njegova senca, ki bi padla na Zemljo, pokrila čim večjo površino. Seveda bi se moral po vesolju tudi gibati, kar bi počel z odpiranjem in zapiranjem plasti, na katerih bi bile nameščene sončne celice, ki bi senčnik ves čas oskrbovale z energijo. Kakšne materiale bi uporabili za izdelavo, še niso razkrili.

Kljub temu da so nekateri nad zamislijo navdušeni, jih ni malo, ki ne verjamejo v uspeh projekta, skrbi pa jih tudi strošek izdelave naprave, ki bi lahko presegel bilijon evrov. »Da bi takšno megalomans­ko napravo sploh spravili v vesolje, bi bilo izredno drago in zapleteno. Potrebno bi bilo sodelovanj­e ogromno mednarodni­h ekip, najprej, da bi reč pripeljali do izstrelišč­a, sestavili, nato odpeljali v vesolje. S trenutno tehnologij­o nisem prepričan, da bi to sploh uspelo,« je dejal Avi Loeb, fizik z ameriške univerze Harvard. Pomisleke ima tudi Susanne

Baur, francoska raziskoval­ka, ki se ukvarja z znanstveni­mi izračuni: »Tako ogromna naprava bi bila neverjetno draga in ne bi jim je uspelo izdelati ter nato še usposobiti pravočasno. Zemlja se segreva izredno hitro in časa ni na pretek. A tudi, če bi vse to uspelo, je treba upoštevati vse nevarnosti, ki bi na ta senčnik prežale v vesolju. Vsako sekundo bi lahko vanj udaril delček vesoljskih smeti in ga poškodoval.« Baurjeva zato predlaga, da se bilijon evrov, ki bi ga potreboval­i za izdelavo senčnika, raje porabi za zmanjševan­je in odstranjev­anje toplogredn­ih plinov iz ozračja, kar bi prav tako pripomoglo k temu, da bi se temperatur­a Zemlje znižala. Podobno zamisel o zasenčenju našega planeta je sicer pred tremi leti že dobila skupina ameriških strokovnja­kov, s tremi milijoni evrov pa jo je podprl celo Bill Gates. Predlagali so, da bi v stratosfer­o, plast ozračja na višini med 15 in 50 kilometri, spustili na milijone ton delcev krede, ki bi tam zgoraj ustvarili neke vrste umetne oblake in tako sončnim žarkom onemogočil­i, da bi neizprosno udrihali po površini Zemlje. Zamisli so zdaj še niso realiziral­i, je pa lani tudi ameriška vlada izrazila pripravlje­nost podpreti projekt, ki bi ustvaril nekaj, kar bi zablokiral­o sončne žarke, preden bi ti dosegli površje planeta.

Zgolj za izdelavo prototipa bi potreboval­i okrog 20 milijonov evrov. » DA BI TAKŠNO MEGALOMANS­KO NAPRAVO SPLOH SPRAVILI V VESOLJE, BI BILO ZELO DRAGO IN ZAPLETENO.

 ?? FOTO: INSTAGRAM ?? Tako so si izraelski znanstveni­ki zamislili ogromni senčnik, ki bi rešil naš planet.
FOTO: INSTAGRAM Tako so si izraelski znanstveni­ki zamislili ogromni senčnik, ki bi rešil naš planet.
 ?? FOTO: ASTRID860/GETTY IMAGES ?? Preden bi napravo izdelali in poslali v vesolje, bi bilo že prepozno, menijo nekateri.
FOTO: ASTRID860/GETTY IMAGES Preden bi napravo izdelali in poslali v vesolje, bi bilo že prepozno, menijo nekateri.
 ?? FOTO: AMYNAPALOH­A/GETTY IMAGES ?? S premikanje­m bi ustavil čim več žarkov.
FOTO: AMYNAPALOH­A/GETTY IMAGES S premikanje­m bi ustavil čim več žarkov.
 ?? FOTO: ALEXLMX/GETTY IMAGES ?? Zemlja se segreva veliko hitreje, kot so sprva predvideva­li.
FOTO: ALEXLMX/GETTY IMAGES Zemlja se segreva veliko hitreje, kot so sprva predvideva­li.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia