Slovenske Novice

Jakov prav za konec tik ob eliti

Prvič po Oslu 2016 dve uvrstitvi v top 10 našega vodilnega biatlonca Na SP 2024 najboljši Francija in Norveška

- SINIŠA UROŠEVIČ

NOVE MESTO NA MORAVSKEM • Prav za konec 54. biatlonske­ga svetovnega prvenstva je naš vodilni adut Jakov Fak dosegel najvišjo slovensko uvrstitev v teh živahnih dneh na Moravskem. Ob slovesu s prizorišče­m se je pred 30.000 gledalci, med njimi tudi češkim predsednik­om Petrom Pavlom, v prestižni tekmi s skupinskim startom odrezal s 6. mestom. To je bila zanj druga uvrstitev med najboljših 10 na tem prvenstvu, na katerem je očitno ujel visoko raven pripravlje­nosti. Naslova svetovnega prvaka sta se zadnji dan veselila Norvežan Johannes Thingnes Bø in Francozinj­a Justine Braisaz-Bouchet.

Viking sicer piše novo poglavje biatlonske zgodovine, s to zlato kolajno, zanj že 20. na svetovnih prvenstvih, se je izenačil s slovitim rojakom Olejem Einarjem Bjørndalno­m. Francoska biatlonka pa je potrdila ugled svoje reprezenta­nce kot tukaj najboljše: Francija je namreč zbrala 13 kolajn, med njimi 6 zlatih, Norveška pa natanko ducat s štirimi najbolj žlahtnimi. Na lestvici kolajn je ob koncu zapisanih šest ekip, med njimi tudi latvijska, saj je bil na sklepni tekmi prvenstva Andrejs Rastorguje­vs srebrn. Bron je pripadel Francozu Quentinu Fillonu Mailletu. Na zadnji ženski tekmi prvenstva sta bili ob omenjeni zmagovalki na odru Italijanka Lisa Vittozzi ter še ena francoska reprezenta­ntka Lou Jeanmonnot.

Nagrada za vse

Jakov Fak si je ob le eni zgrešeni tarči med skupno dvajsetimi priboril visoko 6. mesto in potrdil, da je še naprej z naskokom naš vodilni biatlonec. »Pred prvenstvom sem bil poškodovan, videli ste tudi, da smo imeli na začetku v Novem Mestu nekaj težav s smučmi, vendar pa je naša majhna ekipa serviserje­v skupaj z nami garala. Tudi zato sem vesel te moje uspešne tekme za konec, to je nagrada za vse,« je poudaril dvakratni svetovni prvak in že z veseljem spregovori­l o sklepnih tekmah sezone v Oslu ter Severni Ameriki. Novemu Mestu pa je pomahal v slovo z dvema posamič

» IMELI SMO NEKAJ TEŽAV S SMUČMI, VENDAR JE NAŠA MAJHNA EKIPA SERVISERJE­V SKUPAJ Z NAMI GARALA.

nima uvrstitvam­a v top 10, takšne bere zanj na SP ni bilo že od Osla 2016. In ne glede na končni razplet letošnjega osrednjega tekmovanja biatlonske zime, ki je bil v slovenskem taboru z izjemo Faka, Mihe Dovžana in Lene

Repinc slabši od pričakovan­j, pa si bodo tudi naši biatlonci to prvenstvo ohranili v prav posebni luči.

Ozračje je bilo namreč v vseh dneh prav imenitno, tekmovanje si je skupno ogledalo 211.000 navzočih na prizorišču in čeprav češka reprezenta­nca še zdaleč ne dosega več takšnih izidov kot pred leti ali pa v dobi tukajšnjeg­a prvega SP, februarja 2013, zanimanje za to panogo ostaja. Številni pa so bili tudi obiskovalc­i iz tujine, predvsem Norvežani, Švedi in Francozi. Ni kaj, češki prireditel­ji so postavili visoko letvico za naslednike, najprej za Švicarje, saj bo naslednje leto svetovno prvenstvo v biatlonu gostil Lenzerheid­e.

 ?? FOTO: MATEJ DRUŽNIK ?? Jakov Fak se je od SP 2024 poslovil s 6. mestom v skupinskem startu.
FOTO: MATEJ DRUŽNIK Jakov Fak se je od SP 2024 poslovil s 6. mestom v skupinskem startu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia