Slovenske Novice

Velik korak k zdravju

Center za krepitev zdravja ZD Gornja Radgona ima pomembno vlogo pri ozaveščanj­u in izobraževa­nju prebivalce­v ter skrbi za njihovo boljše počutje

- Oste Bakal

Udeleženci se zelo radi odzovejo vabilu na delavnice in individual­na svetovanja.

Izvajajo svetovanja in delavnice s področja zdrave prehrane, zdravega hujšanja, telesne dejavnosti, dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni, nezdravih navad in razvad ter s področja duševnega zdravja.

Center za krepitev zdravja (CKZ) ZD Gornja Radgona je začel delovati v začetku leta 2018 v okviru projekta z naslovom Nadgradnja in razvoj preventivn­ih programov v primarnem zdravstven­em varstvu in lokalni skupnosti.

Po besedah diplomiran­e medicinske sestre Slavice Mencingar, ki vodi CKZ od njegovega nastanka, so se v prvem letu v glavnem posvečali zaposlovan­ju in izobraževa­nju strokovneg­a kadra, nabavi opreme, gradnji prostorov in prepoznavn­osti. V tem času so izvedli veliko delavnic in individual­nih svetovanj s področja zdrave prehrane, zdravega hujšanja, telesne dejavnosti, dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni, nezdravih navad in razvad ter s področja duševnega zdravja in tako pridobili zaupanje prebivalce­v. »Udeleženci se zelo radi odzovejo vabilu na delavnice in individual­na svetovanja, žal pa opažamo, da je pri večini napotenih v naš CKZ v nasprotju s časom pred epidemijo covida-19 opaziti velik porast dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni, tudi težav na področju duševnega zdravja je več, tako pri mladih kot pri starejših,« je povedala Slavica Mencingar in dodala, da so zaradi slednjega začeli izvajati dodatne vsebine s področja medsebojni­h odnosov in spoštovanj­a, preprečeva­nja nasilja, raznih odvisnosti, telesne nedejavnos­ti in nezdravih prehranski­h navad. Ena izmed aktivnosti CKZ je tudi delo v širši lokalni skupnosti in podjetjih. Izvajajo razna predavanja, pripravlja­jo stojnice zdravja z modeli za prepoznava­nje rakastih sprememb in izvajajo testiranja telesne pripravlje­nosti. »V delovnih organizaci­jah in ustanovah sta naša fizioterap­evtka in kineziolog­inja predavali o ergonomiji na delovnem mestu z demonstrac­ijo in prikazom vaj za aktivni odmor na delovnem mestu itd. Znova in znova smo poudarjali, kako pomembna je zdrava prehrana za zdravje v vseh starostnih obdobjih. Na področju duševnega zdravja pa so naše psihologin­je izvedle prikaz tehnik sproščanja in predavanje, kako se spoprijeti s stresom, ter druge aktualne teme s področja duševnega zdravja. Vsebine po potrebi prilagajam­o glede na aktualne zadeve in potrebe naših naročnikov,« je dodala Mencingarj­eva, ki je ponosna na svoje sodelavce, še bolj pa na motivirane občane, ki si želijo storiti nekaj dobrega za svoje zdravje.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: OSTE BAKAL ?? Ekipa CKZ ZD Gornja Radgona vsako leto realizira veliko delavnic in svetovanj.
FOTOGRAFIJ­E: OSTE BAKAL Ekipa CKZ ZD Gornja Radgona vsako leto realizira veliko delavnic in svetovanj.
 ?? ?? Pripravlja­jo tudi stojnice zdravja z modeli za prepoznava­nje rakavih sprememb.
Pripravlja­jo tudi stojnice zdravja z modeli za prepoznava­nje rakavih sprememb.
 ?? ?? Občani se lahko udeležijo testov fizične pripravlje­nosti.
Občani se lahko udeležijo testov fizične pripravlje­nosti.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia