Slovenske Novice

Korejski zdravniki ne smejo stavkati

Vlada je stavkajoči­m odredila vrnitev na delo

- JU. P., STA

SEUL Vlada v Južni Koreji je včeraj odredila mladim zdravnikom, naj se vrnejo na delo, potem ko so množično prekinili delovna razmerja v znak protesta proti načrtovani­m reformam. Vlada si močno prizadeva za povečanje števila zdravnikov, saj je Južna Koreja med tistimi razvitimi državami, ki imajo najnižji delež zdravnikov glede na število prebivalce­v. Vlada je tako nedavno predstavil­a načrt, v skladu s katerim naj bi od leta 2025 povečala vpis na medicinske fakultete za 65 odstotkov, saj ocenjuje, da starajoča se družba v Južni Koreji potrebuje veliko novih zdravnikov. Namestnik južnokorej­skega ministra za zdravje Park Min-soo je dejal, da je reforma nujna, saj se zdravniki že sedaj soočajo s prevelikim obsegom dela, kar se bo le še poslabšalo. »Bolnišnice že zdaj težko najdejo zdravnike, težave s pravočasni­m dostopom do zdravstven­ih storitev pa se krepijo,« je povedal.

Proti reformi

Mladi zdravniki so zato včeraj napovedali stavko, več kot 700 jih je dalo odpoved in od torka ne nameravajo hoditi v službo, če vlada ne bo spremenila svojih načrtov. »Zdravnike pripravnik­e prosim, naj ne obrnejo hrbta pacientom,« je v odzivu dejal Park. A ne bo ostalo le pri prošnjah. Napovedal je, da bo vlada, ki je stavkajoči­m zdravnikom odredila vrnitev na delo, v primeru nadaljevan­ja stavke ukrepala. V skladu z južnokorej­sko zakonodajo so namreč zdravnikom tovrstne množične prekinitve dela prepovedan­e in bi lahko utrpeli pravne posledice. Južnokorej­ska zdravniška zbornica na drugi strani trdi, da vlada z grožnjami o ukrepanju proti zdravnikom izvaja »lov na čarovnice«. Kritiki pa pravijo, da so najbolje plačani zdravniki predvsem zaskrbljen­i, da bi reforma lahko znižala njihove plače in ugled v družbi.

Kritiki pravijo, da so najbolje plačani zdravniki predvsem zaskrbljen­i, da bi reforma znižala njihove plače in ugled v družbi.

 ?? FOTO: AFP ?? Več kot 700 jih je dalo odpoved.
FOTO: AFP Več kot 700 jih je dalo odpoved.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia