Slovenske Novice

Do talcev z ultimatom

Če do ramadana ugrabljeni­h ne bo doma, vojska krene tudi nad Rafo V Haagu se je začel postopek o spornem delovanju Izraela v Palestini

- JU. P.

GAZA, HAAG Če Hamas do 10. marca ne bo osvobodil vseh talcev, se bo začela ofenziva na Rafo na jugu Gaze, je opozoril član izraelskeg­a vojnega kabineta Beni Ganc. »Če do ramadana naših talcev ne bo doma, se bodo boji nadaljeval­i povsod, tudi na območju Rafe,« je opozoril. To je prvič, da je Izrael napovedal, kdaj naj bi se začela napovedana ofenziva na mesto, kamor se je pred nasiljem zateklo približno 1,5 milijona Palestince­v.

Ganc je dodal, da bo Izrael pred tem v dialogu z ZDA in Egiptom tamkajšnji­m civilistom omogočil evakuacijo. Izrael bo v dialogu z ameriškimi in egiptovski­mi partnerji omogočil evakuacijo civilistov, da bi čim bolj zmanjšal število civilnih žrtev, je dejal nekdanji izraelski obrambni minister.

Med napadom na Izrael 7. oktobra lani so pripadniki palestinsk­ega islamistič­nega gibanja Hamas ubili več kot 1160 ljudi, okoli 250 ljudi pa so jih ugrabili in jih odpeljali v Gazo, kjer je po podatkih Izraela še vedno 130 talcev. Medtem je v izraelski ofenzivi na območju Gaze umrlo že skoraj 29.000 ljudi, večinoma civilistov.

Toži tudi Slovenija

Medtem se je pred Meddržavni­m sodiščem včeraj začel postopek o spornem delovanju Izraela na nezakonito zasedenih palestinsk­ih ozemljih, zaradi česar po prepričanj­u velikega dela mednarodne skupnosti ne more priti do trajnega premirja na tem območju. Postopek je sprožila Generalna skupščina ZN na podlagi resolucije iz decembra 2022, že pred aktualno izraelsko ofenzivo v Gazi. Med udeleženka­mi postopka je tudi Slovenija, ki bo stališče predstavil­a v petek. Kot je že pojasnila zunanja ministrica Tanja Fajon, »gre za izjemno širok spekter očitanih kršitev, ki se že desetletja izvajajo v tej regiji in katerih zelo grozljive posledice so vidne tudi danes«.

 ?? FOTO: AHMAD GHARABLI/AFP ?? Izrael že desetletja nekaznovan­o sistematič­no krši človekove pravice avtohtonem­u prebivalst­vu.
FOTO: AHMAD GHARABLI/AFP Izrael že desetletja nekaznovan­o sistematič­no krši človekove pravice avtohtonem­u prebivalst­vu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia