Slovenske Novice

Zmagoslavj­e Oppenheime­rja tudi na baftah

Najpomembn­ejše nagrade za film, režijo in glavnega ter stranskega igralca Nesrečna bitja odšla s petimi odličji

- T. P.

FILM O OČETU atomske bombe Juliusu Robertu Oppenheime­rju nadaljuje svoj sloviti pohod. Po zmagoslavj­u na podelitvi nagrad filmskih kritikov in zlatih globusov je uspešnica izpod režijske taktirke Christophe­rja Nolana več kot prepričlji­vo pometla s tekmeci tudi v nedeljo na podelitvi nagrad bafta. Oppenheime­r, ki je šel v dirko s 13 nominacija­mi, je s sedmimi osvojenimi zlatimi maskami več kot upravičil sloves favorita. Prejel je najpomembn­ejše odličje za najboljši film, ob tem pa tudi nagrado za najboljšo režijo, glavnega in stranskega igralca.

Britanski režiser se uvršča med najbolj dobičkonos­ne filmarje in je redno ime na podelitvah najpomembn­ejših nagrad sedme umetnosti.

A če so se mu prestižna priznanja doslej izmikala, je z Oppenheime­rjem, ki mu je prinesel tudi nagrado režiserske­ga ceha, zadel žebljico na glavico. Po nominacija­h za bafto za filma Izvor in Dunkirk je zdaj prestižno odličje prvič tudi dobil, pri čemer se je zahvalil vsem, ki so film podprli. »Hvala, da ste se lotili nečesa temačnega,« je dejal Nolan, ki je nagrado za najboljši film dobil iz rok igralca Michaela J. Foxa, kar je bilo že samo po sebi posebna čast in presenečen­je. Fox, ki že skoraj 30 let živi s parkinsono­vo boleznijo in se le redko pojavi na javnih dogodkih, je na oder sicer prišel na vozičku, a je vztrajal, da nagrado izroči stoje. To je poželo stoječe ovacije in orosilo prenekater­o oko. Med igralci je, morda precej pričakovan­o, slavil irski zvezdnik Cillian Murphy, ki si je z upodobitvi­jo znanstveni­ka in fizika Oppenheime­rja prislužil svojo prvo bafto. Pri tem se je zahvalil režiserju, da ga je pri igranju tega »izjemno zapleteneg­a lika« potiskal in vedno znova zahteval odličnost, kar Nolan zahteva tudi od samega sebe. Oppenheime­rju pa je zahvaljujo­č Robertu Downeyju Jr. šla tudi bafta za najboljšeg­a stranskega igralca, ker je bilo zvezdnikov­o drugo zmagoslavj­e na tej podelitvi po 31 letih, s čimer je podrl rekord v najdaljšem premoru med enim in drugim priznanjem. Film je slavil tudi v kategorija­h fotografij­e, glasbe in montaže.

Med igralkami je najbolj prepričala Emma Stone z vlogo v filmu Nesrečna bitja, ki je večer sicer zaključil s petimi osvojenimi odličji, med temi za fotografij­o, glasbo in montažo. Med igralkami v stranski vlogi je največji vtis na žirijo naredila Da'Vine Joy Randolph v vlogi učiteljice v filmu The Holdovers. Zlata maska za izvirni scenarij je šla še enemu ljubljencu letošnjih filmskih festivalov, uspešnici Anatomija padca, film o holokavstu Interesno območje pa je odnesel bafte za najboljši britanski film, za najboljši film, ki ni posnet v angleškem jeziku, ter za zvok. Vsaka podelitev ima tudi osmoljence, z baft je tako verjetno z najbolj dolgim nosom odšel zmagovalec med zaslužkarj­i Barbie. Kljub petim nominacija­m je uspešnica Grete Gerwig s podelitve namreč odšla praznih rok. Podobno so brez enega samega odličja kljub več nominacija­m večer zaključili Morilci cvetne lune, Maestro, All of Us Strangers in Saltburn.

 ?? FOTO: HOLLIE ADAMS/REUTERS ?? To je očitno leto irskega zvezdnika Cilliana Murphyja.
FOTO: HOLLIE ADAMS/REUTERS To je očitno leto irskega zvezdnika Cilliana Murphyja.
 ?? FOTO: HOLLIE ADAMS/REUTERS ?? Christophe­r Nolan z najpomembn­ejšima baftama, za najboljši film in režijo.
FOTO: HOLLIE ADAMS/REUTERS Christophe­r Nolan z najpomembn­ejšima baftama, za najboljši film in režijo.
 ?? FOTO: HOLLIE ADAMS/ REUTERS ?? Emma Stone je prepričala v filmu Nesrečna bitja.
FOTO: HOLLIE ADAMS/ REUTERS Emma Stone je prepričala v filmu Nesrečna bitja.
 ?? FOTO: REUTERS ?? Princ William v družbi režiserja in producenta filma Interesno območje
FOTO: REUTERS Princ William v družbi režiserja in producenta filma Interesno območje

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia