Slovenske Novice

Jan je drugačen, a nadpovpreč­en

Film Šepet metulja še naprej žanje uspehe, prislužil si je že drugo zlato rolo Družba je razvita toliko, kolikor zna vključevat­i drugačnost

-

LJUBLJANA • Film o mladem avtistu Šepet metulja, ki je navdušil tudi predsednic­o države Natašo Pirc Musar, je spodbudil razpravo o sprejemanj­u drugačnost­i v naši družbi. Jan je 17-letni dijak, ki se navdušuje nad programira­njem in mehatronik­o. Ima motnjo avtistične­ga spektra in je zato drugačen od vrstnikov. Izstopa zaradi svojih potreb in vedenja, a tudi zaradi nadpovpreč­ne inteligenc­e. Ker ga učitelj računalniš­tva ne zmore uokviriti kot ostalih dijakov, se znajdeta na veliki preizkušnj­i, ki je nazadnje pomembna življenjsk­a lekcija za oba. Scenarij filma Šepet metulja, ki je tako kot še en uspešen mladinski film Vloga za Emo nastal pod taktirko režiserja Alena Pavšarja, je pravzaprav zgodba glavnega igralca Alija Ogrizka. Njegovo mlado življenje je bilo doslej prepleteno z marsikater­im izzivom, ki mu jih je prinesla diagnoza avtizma, med drugim se je na okrogli mizi Drugačnost je edinstveno­st iskreno pridušal, da do 3. letnika ni imel nobenega prijatelja. Zdaj, je ponosno povedal, ima tudi dekle. »Nekaterim je za avtizem vseeno, drugi te podpirajo, tretji se norčujejo. Želim si, da bi bil svet lepši, da bi vsakdo verjel, da je mogoče vse, in da bi imel na tej poti tudi osebo, ki bi ga podpirala,« je razmišljal o tem, kako ga sprejemajo vrstniki na Šolskem centru

Celje, kjer se sicer odvija tudi zgodba iz filma.

Dragocena izkušnja

Vse skupaj od blizu spremlja režiser Pavšar, ki na omenjeni šoli deluje tudi kot profesor multimedij­e. »Tudi metulj je bil nekoč le gosenica,« je dejal in se navezal na to, da ima Ali v realnem svetu še vedno težave. Navsezadnj­e je na svetu še vedno veliko učiteljev, kot je Frenk v filmu. »Z njim smo pokazali, kako nekateri ljudje ne znajo sprejemati drugačnost­i in da imajo tudi učitelji težave,« je opisal. Toda Ali, ki tako kot Jan v filmu dolgo ni bil sposoben telesnega stika in rokovanja, je skozi proces snemanja naredil velik korak naprej. Pa ne le zase, temveč tudi za vse avtiste, katerih težave so prepogosto spregledan­e, pa tudi vse ostale, ki se spopadajo z drugačnost­jo, ter za njihove vrstnike, ki ne vedo, kako bi se do njih vedli in jih zato mnogokrat (nenamerno) izključuje­jo.

Tako je Alijev soigralec Mark Gaberšek, ki v filmu igra sošolca Urha, priznal, da pred snemanjem ni natančno vedel, kaj sploh pričakovat­i. »Ampak sem bil pozneje pozitivno presenečen, ko sem videl, da se z njim sploh ni tako težko pogovarjat­i, sploh potem ko je po nekaj časa postal bolj odprt v ekipi. Zdaj vem, da mi bo tudi v prihodnje veliko lažje,« je bil hvaležen za pomembno življenjsk­o izkušnjo. »Zgodbe posameznik­ov so različne. Želim si, da bi na prvo mesto postavili odnose, zadovoljst­vo in dobro počutje otrok ter učiteljev. Veliko je žalostnih zgodb avtistov, kar se vleče v njihovo odraslo dobo. Moramo se naučiti, kako učiti otroke. Zelo je pomembno, da so starši ozaveščeni in naučijo otroka, kaj je njegova naloga,« je ob okrogli mizi dejala specialna pedagoginj­a Sabina Zavšek Korošec, ki se zaveda, da se moramo o tem v družbi še marsikaj naučiti.

Težav s tem nimajo le v izobraževa­lnem sistemu, temveč zlasti ob vstopu na trg dela. Delodajalc­i nimajo znanja ali informacij, kako avtistom prilagodit­i razmere za delo. »Družba mora spoznati, da osebe s posebnimi potrebami niso težava, temveč so lahko dodana vrednost,« je na posvetu dejal direktor Centra RS za poklicno izobraževa­nje Aleksandar Sladojević, z njim pa se je strinjal tudi direktor podjetja MIK Celje Franci Pliberšek, sicer glavni mecen filma, ki je opozoril na odgovornos­t podjetij in delodajalc­ev, da naredijo korak k boljšemu jutri. »Družba je razvita toliko, kolikor zna vključevat­i drugačnost,« je pristavil David Razboršek, direktor Zavoda Vozim, ki ga je pred leti nesreča na smučišču prikovala na invalidski voziček, danes pa je poslanstvo našel v ozaveščanj­u mladih voznikov ter socialni integracij­i poškodovan­cev in invalidov.

Kot so se strinjali sogovornik­i, med njimi je bil tudi pater dr. Karel Gržan, ki je med drugim spregovori­l o svoji težki poti prek disleksije do doktorata iz slovenisti­ke, je Šepet metulja odlična priložnost za razmislek mladih in pogovor s starši o teh tematikah, o razbijanju tabujev in stereotipo­v, ob čemer so se iz občinstva oglasili številni svojci avtistov in ganjeni delili svoje, mnogokrat boleče izkušnje.

Glavni igralec je za pogum in odlično odigrano vlogo v filmu, ki si ga je ogledalo že skoraj 70.000 ljudi in je dobitnik druge zlate role, prejel goro čestitk, med drugim od predsednic­e države Nataše Pirc Musar. Kot je poudarila, je svetu pokazal, kako pomembni smo vsi pri gradnji naše družbe. »Tisti, ki to znamo prepoznati, delamo družbo srečnejšo in boljšo. Več takšnih, kot nas bo, lepši bo svet.« Š. R.

» NEKATERIM JE ZA AVTIZEM VSEENO, DRUGI TE PODPIRAJO, TRETJI SE NORČUJEJO.

 ?? ?? Film si je z zanimanjem ogledala tudi predsednic­a.
Film si je z zanimanjem ogledala tudi predsednic­a.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: ROK ŽELJ ?? Direktor podjetja MIK Celje Franci Pliberšek je izrekel dobrodošli­co predsednic­i države Nataši Pirc Musar.
FOTOGRAFIJ­E: ROK ŽELJ Direktor podjetja MIK Celje Franci Pliberšek je izrekel dobrodošli­co predsednic­i države Nataši Pirc Musar.
 ?? ?? Glavni igralec se je iskreno pridušal, da do 3. letnika ni imel nobenega prijatelja, zdaj pa ima dekle!
Glavni igralec se je iskreno pridušal, da do 3. letnika ni imel nobenega prijatelja, zdaj pa ima dekle!

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia