Slovenske Novice

Zaradi tehnične napake ostal brez denarja

Zmagovalne številke so se sicer ujemale s tistimi na listku

- • I. R.

WASHINGTON Ko je 60-letni John Cheeks januarja lani ugotovil, da se zmagovalne številke ameriške loterije powerball ujemajo s številkami na njegovem listku, je bil presrečen. Zadel naj bi dobrih 340 milijonov dolarjev oziroma okoli 315 milijonov evrov. Z načrti, kaj vse si bo lahko privoščil z denarjem, je odkorakal na Urad za loterijo in igre na srečo, toda tam so njegov listek zavrnili. »Eden od agentov mi je rekel, da moj listek ni v redu in da naj ga kar vržem v smetnjak.« Vendar ga je obdržal in poiskal odvetnika. Zdaj loterijo toži za odškodnino v višini zadetka powerballa plus obresti od dne zadetka. Glede na sodne dokumente Powerball in izvajalec loterije Taoti Enterprise­s s sedežem v DC trdita, da je zmedo povzročila tehnična napaka. 6. januarja 2023, torej na dan, ko je Cheeks kupil srečko, je ekipa za zagotavlja­nje kakovosti izvajala teste na spletnem mestu. Niz številk za powerball, ki so se ujemale s Cheeksovim­i številkami, so na spletni strani objavili »po pomoti«. Številke so sicer na spletni strani ostale kar tri dni, do 9. januarja. Kot je pojasnil uslužbenec Taotija, številke, ki so bile objavljene na spletu, niso bile dejansko številke, ki so bile izžrebane pri zadnjem žrebanju loterije. Cheeks loterijo toži med drugim zaradi kršitve pogodbe, malomarnos­ti, povzročanj­a čustvene stiske in goljufije. Njegov odvetnik meni, da je upravičen do celotnega zadetka, saj da so se objavljene številke ujemale s številkami na Cheeksovem listku. V nasprotnem primeru pa da je upravičen do odškodnine zaradi »velike malomarnos­ti« loterije pri objavljanj­u napačnih loterijski­h številk. Odvetnik poudarja, da tožba odpira kritična vprašanja o integritet­i in odgovornos­ti loterijski­h operacij in zaščitnih ukrepih – ali pomanjkanj­u teh. »Ne gre samo za številke, objavljene na spletni strani, gre za zanesljivo­st institucij, ki obljubljaj­o življenjsk­e priložnost­i, hkrati pa pri tem močno služijo.« Naslednja obravnava v tem sodnem primeru je razpisana za 23. februar. Možnosti, da kdo osvoji jackpot, so sicer izjemno majhne – približno ena proti 292,2 milijona, verjetnost, da vas bo v naslednjem letu dni udarila strela, pa je ena proti 1,22 milijona.

340 MILIJONOV je v glavi že začel zapravljat­i.

 ?? FOTO: DOKUMENTAC­IJA DELA ?? Večja je možnost, da vas udari strela, kot da zadenete na loteriji.
FOTO: DOKUMENTAC­IJA DELA Večja je možnost, da vas udari strela, kot da zadenete na loteriji.
 ?? FOTO: NATHAN HOWARD/REUTERS ?? Trdijo, da so številke, ki so se ujemale s Cheeksovim­i, na spletni strani objavili pomotoma.
FOTO: NATHAN HOWARD/REUTERS Trdijo, da so številke, ki so se ujemale s Cheeksovim­i, na spletni strani objavili pomotoma.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia