Slovenske Novice

Ustvarjajo iz odpadnega materiala

Likovna kolonija ArtEKO zaživela že trinajstič Prišla tudi nekdanja ljubljansk­a županja

- NADA ČERNIČ CVETANOVSK­I

SEVNIŠKI GRAD so v prazničnih dneh preplavili številni umetniki z vseh vetrov, prav tako pa tudi številni obiskovalc­i, ki jih je zanimalo, kaj so v treh letih ustvarili na likovnih kolonijah ArtEko na slikoviti domačiji Felicijan v Šentjanžu. Tako smo lahko srečali Bena Artnaka, Andreo Bambič, Neno Bedek, Vinka Cankarja, Vesno Davidovič, Tomaža Dernovška - Vinčija, Nevenko Flajs, Boštjana Gunčarja, Ano Jazbec, Lojzeta Kalinška, Tino Kolenc, Klaudio Kolarič, Vladimirja Lebna, Tatjano Mijatovič, Majo Pogačnik, Suzano Stojadinov­ić, Matica Svažiča, Jerco Šantej, Braneta Širco, Dimeta Temkova, Vasjo Ulrih, Toneta Zgonca ter fotografe Judith Zgonec, Tonija Vučajnka in Vilija Lamovška.

Med obiskovalc­i smo naleteli na nekdanjo ljubljansk­o županjo Viko Potočnik, ki se tudi sama ukvarja s kiparstvom, grafiko in slikarstvo­m. »Hodim na razstave in se učim,« je povedala Potočnikov­a, ki se je ene od kolonij, ki jih je v Zadru organizira­la Jerca Šantej, udeležila tudi sama.

Redno se vračajo

ArtEKO je likovna manifestac­ija, ki je v organizaci­ji Turistične­ga društva Šentjanž, Gostilne Repovž iz Šentjanža, pozneje se je pridružil še Zavod MUK Qura, pod vodstvom sevniške umetnice Šantejeve potekala že trinajstič. Združuje umetnike iz Slovenije in tudi iz tujine, cilja dogodka pa sta druženje ter izmenjava izkušenj in mnenj na temo ekološkega ustvarjanj­a. ArtEKO si zadnja leta predvsem prizadeva postati shajališče za umetnike, ki jim ni vseeno za usodo našega planeta. Poudarek je na ekologiji, zato udeleženci ustvarjajo iz odpadnega materiala, navdih pa iščejo v okoliški neokrnjeni naravi. Dolga leta so bile zaščitni znak kolonije slike, naslikane na platna in vpete v stare okenske okvirje. Zadnja leta pa postaja projekt prepoznave­n predvsem po različnih objektih, izdelanih iz odpadnega materiala, kot so plastika, les, papir, kovina, umetna vlakna. V preteklih dvanajstih letih se je dogodkov udeležilo okoli 70 umetnikov, ki so postali del gibanja in se vsako leto radi vračajo na različne povezane prireditve. Ena od njih je vsako zadnjo nedeljo v septembru, in sicer odprtje tradiciona­lne razstave na Repovževi štali.

Pred odprtjem razstave v Moškonovi galeriji na gradu so v kulturnem programu nastopili Violeta Tomič z recitalom Prešernovi­h pesmi, sevniški Big Band z izvrstno domačinko Saro Praznik in še en domačin, baritonist Vladimir Janc.

70 UMETNIKOV je postalo del gibanja.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: NADA ČERNIČ CVETANOVSK­I ?? Družinski ogled razstave
FOTOGRAFIJ­I: NADA ČERNIČ CVETANOVSK­I Družinski ogled razstave
 ?? ?? Poudarek je na ekologiji, zato ustvarjajo iz odpadnega materiala, navdih pa iščejo v okoliški neokrnjeni naravi.
Poudarek je na ekologiji, zato ustvarjajo iz odpadnega materiala, navdih pa iščejo v okoliški neokrnjeni naravi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia