Slovenske Novice

Lahko je glavna jed ali sladica

Korenje se ujame s številnimi okusi, z ingverjem navdušuje v kremni juhi, s timijanom pa popečeno na maslu; jemo surovo, kuhano, pečeno ali dušeno

- Alenka Kociper

Korenje je zagotovo med najbolj priljublje­nimi in najpogoste­je pripravlja­nimi vrtninami, ki je stalnica na slovenskih vrtovih in krožnikih. Ker ga lahko kupimo vse leto, doma pridelaneg­a pa skladiščim­o skoraj vso zimo, ga s pridom uporabljam­o v zimskih in poletnih jedeh, surovo ali kuhano, dušeno in pečeno. V kuhinji je zelo uporabno, saj se dobro ujame z večino živil, tako z zelenjavo kot mesom, testeninam­i, kašo, mlečnimi izdelki ... Je tudi eno prvih živil, ki jih matere ponudijo svojim dojenčkom, ko jim začnejo pripravlja­ti gosto hrano. Če imamo radi surovo, ga lahko grizljamo kot jabolko ali pa ga narežemo oziroma naribamo in dodamo solatam. Narezano na palčke ponudimo k namazom in omakam, uporabimo ga kot pribor, s katerim omako zajemamo in ga hkrati grizljamo. Z na kolobarje narezanim okrasimo narezke, mesne, sirne ali mešane, dodajamo ga v sendviče. Sicer pa ga najpogoste­je skuhamo v različnih jedeh, na primer v zelenjavni­h juhah in mineštrah, zelo dobro dopolni okus mesa. Je obvezna sestavina jušne zelenjave, ki jo kuhamo v nedeljski goveji ali drugi mesni juhi, dodamo ga lahko v golaž ali polivko za testenine.

Korenje pa lahko igra glavno vlogo v loncu, ena takih jedi, kjer pride do polnega izraza, je kremna juha. Za hitro in preprosto različico očiščeno korenje stresemo v lonec, dodamo zelišča in morda kakšen krompir ter vse skupaj skuhamo in spasiramo. Za polnejši okus sestavine najprej spečemo v pečici. Narezano korenje zmešamo z oljčnim oljem, začimbami, celimi stroki česna in nekaj rezinami čebule, dodamo še narezano ingverjevo korenino in pečemo dobre pol ure. Vse sestavine stresemo v lonec, zalijemo z vodo ali jušno osnovo, kuhamo še kakšnih dvajset minut in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Korenje s svojim prijetnim okusom popestri tudi sladke jedi, najmlajši bodo navdušeni nad torto, ki je za nameček enostavna za pripravo. Jajca penasto umešamo s sladkorjem, soljo in pecilnim praškom in primešamo moko ter mlete lešnike. Zmešamo z naribanim korenjem, dodamo še malo maščobe in zmes razdelimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo približno tri četrt ure na 190 stopinjah. Pečen kolač pustimo nekaj minut počivati, potem pa ga narežemo in koščke in prelijemo s čokolado, ki smo jo raztopili v vodni kopeli, lahko pa ga uporabimo kot biskvit za torto.

Če želimo, da bo korenčkov kolač še bolj sočen, ga prelijemo s sadnim sirupom ali sokom.

 ?? FOTO: ZELENO/GETTY IMAGES ?? Juha je z različnimi dodatki pravo bogastvo okusov in vitaminov.
FOTO: ZELENO/GETTY IMAGES Juha je z različnimi dodatki pravo bogastvo okusov in vitaminov.
 ?? ?? Priprava torte je preprosta.
Priprava torte je preprosta.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia