Slovenske Novice

Zvončki so zazvonili prehitro

Nežni cvetovi so se že pokazali in prehiteli dolgoletno povprečje Čas za obrezovanj­e grmov zelišč, pospravlja­nje pomrznjeni­h rastlin Štiriindva­jseti februar, god sv. Matije, ki po ljudskem izročilu led razbije, če ga ni, pa ga naredi, prinaša dež in vonj

- •

LJUBLJANA Po podatkih programa Copernicus (Copernicus Climate Change Service) je bil januar 2024 globalno najtoplejš­i januar doslej, bil je 0,12 °C toplejši od januarja 2020, prejšnjega najtoplejš­ega januarja, in 1,66 °C toplejši od ocene predindust­rijskega povprečja za obdobje 1850–1900.

Tudi podnebne analize slovenskih klimatolog­ov kažejo, da je bil januar 2024 v Sloveniji na državni ravni nadpovpreč­no topel, nadpovpreč­no namočen in še nadpovpreč­no osončen. Nadpovpreč­no toplo vreme v Sloveniji vztraja tudi v februarju: med 8. in 10. februarjem so izmerili celo rekordno visoke temperatur­e zraka, saj so bile povprečne dnevne temperatur­e več kot 10 °C nad povprečjem 1991–2010. Štiriindva­jseti februar, god sv. Matije, ki pa po ljudskem izročilu led razbije, če ga ni, pa ga naredi, letos prinaša dež in vonj po snegu. Po podatkih Arsa bo meja sneženja sprva visoko, a se bo postopno spuščala tudi do nadmorske višine okoli 1000 m. V alpskih dolinah lahko sneži do nižin. Tudi v nadaljevan­ju kaže na nestanovit­no vreme s pogostimi padavinami, ki bodo obilnejše še zlasti v hribovitih krajih na zahodu. Jutranje temperatur­e bodo večinoma nad lediščem, dnevne okoli 10 °C.

Ko zvončki cingljajo

Prezgodnja pomlad se kaže tudi v rastlinske­m svetu; leska je v nižinskem delu Slovenije že odcvetela, zdaj praši tudi jelša. Zvončki pravzaprav zelo prehitevaj­o dolgoletna povprečja: na Vrhniki so se pojavili kar 26 dni, v Lescah in Bohinjski Češnjici ter Sevnem pa 20 dni prej kot v dolgoletne­m obdobju 1991–2020. Na Vrhu nad Želimljami je bilo še bolj drastično, tam so se pojavili kar 35 dni prej kot običajno. Navadni mali zvonček (Galanthus nivalis) je sicer zelo priljublje­na spomladans­ka rastlina. Običajno raste v večjih skupinah in takoj zatem, ko skopni še zadnji sneg, tedaj pobeli obronke gozdov ter rastišča v polsenci. Iz čebulice poženeta dva sivozelena pritlična lista, neolistano steblo pa nosi kimast cvet. Zunanji cvetni listi so popolnoma beli, notranji pa so krajši in imajo na koncu zeleno liso v obliki na glavo obrnjene črke v.

Pospravlja­nje vrta

Suhi in topli dnevi so omogočali pospravlja­nje vrtov: odstranjuj­emo listje in vejevje, ki smo ga odrezali z dreves. To je tudi čas za obrezovanj­e grmov zelišč in jagodičevj­a ter cvetlic, pospravlja­nje pomrznjeni­h rastlin. Najbolje, da ostanke shranimo na kompostni kup, če ga imamo. Na vrtu še vedno pobiramo por, motovilec, brstični, glavnati ohrovt in prezimni radič.

Vse te vrtnine prezimijo na prostem.

Tla so bila okoli 5 °C toplejša od dolgoletne­ga povprečja 1991–2020. Povprečna dnevna temperatur­a tal na globini 5 cm se je ob toplem vremenu v večjem delu države gibala med 3 in 9 °C. Nekoliko toplejša so bila na Goriškem in Obali, kjer se je temperatur­a gibala med 7 in 11 °C. Kjer je bilo že mogoče delo na vrtu, ker so se tla že dodobra osušila, smo lahko nadaljeval­i pripravo tal. ANDREJA SUŠNIK

Prezgodnja pomlad se kaže tudi v rastlinske­m svetu; leska je v nižinskem delu Slovenije že odcvetela, zdaj praši že jelša.

Meja sneženja bo sprva visoko, potem pa se bo spuščala.

 ?? FOTO: FOTODOKUME­NTACIJA DELA ?? Zima se je tako rekoč poslovila, a že v kratkem lahko posneži.
FOTO: FOTODOKUME­NTACIJA DELA Zima se je tako rekoč poslovila, a že v kratkem lahko posneži.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia