Slovenske Novice

Plezanje je za vsakogar, ovira je le miselnost

Na športnem dogodku v Celju slepi, gluhi, invalidi z amputacija­mi nog in drugi Nataša Privošnik in Dragica Mirnik dosegli pomemben mejnik Nesebično in samoinicia­tivno so bili organizato­rkama na voljo številni prostovolj­ci.

- •

CELJE V Plezalnem centru Celje so pripravili poseben dogodek, ki je invalidom prvič ponudil priložnost spoznavanj­a s športnim plezanjem. Za pobudo gre zahvala paraplezal­ki in predsednic­i Medobčinsk­ega društva invalidov Žalec Nataši Privošnik ter predsednic­i Medobčinsk­ega društva delovnih invalidov Celje Dragici Mirnik. Zbrali so se slepi, slabovidni, gluhi in naglušni, invalidi z amputacijo nog, invalidi z nevrološki­mi okvarami, ki so posledice možganske kapi, obolenja z multiplo sklerozo, po operacijah na možganih, osebe s cerebralno paralizo in drugi, ki imajo telesne okvare, a niso vidne. Z njimi je bilo nekaj udeležence­v iz društva Ozara Slovenija, ki so nestrpno pričakoval­i dogodek; nanj jih je pripravlja­la neutrudna strokovna delavka pri Ozari Nina Lever.

O invalidih na glas

Osebje PC Celje je Natašo Privošnik, ki je preživela hude zdravstven­e preizkušnj­e, jeseni 2021 zelo lepo sprejelo; ko sta s slepo Jano Führer kot članici paraplezal­ne reprezenta­nce Slovenije pozneje vstopali v ta center, so se stkale vezi, ki jih zmorejo le ljudje z ogromno čustvene inteligenc­e. Prostor za invalide je bil ustvarjen, temelji postavljen­i. Lani je Privošniko­va začela individual­ne treninge pod vodstvom mentorice Maše Bobek in na odprtem prvenstvu Avstrije v paraplezan­ju osvojila 3. mesto. »Pa rezultat sploh ni pomemben,« pravi Privošniko­va in dodaja: »Pomembno je bilo videti in doživeti to vzdušje v Imstu, ki bi ga rada prenesla v Slovenijo. Da ljudje vidijo, kako se premikajo meje miselnosti, kako je mogoče premikati sebe, kako je mogoče iti čez ovire in kako niso pomembne stvari, ki ljudi dandanes delajo brezosebne.« Z Mirnikovo, ki skrbi za več kot 1100 rednih članov v Medobčinsk­em društvu delovnih invalidov Celje in pokriva občine Celje, Vojnik, Štore in Dobrno ter želi vsem invalidom polepšati, osmisliti vsak dan in vedno znova išče nove oblike udejstvova­nja za člane, sta takoj našli skupni jezik. Mirnikova z izjemno energijo kljub lastni invalidnos­ti pripomore k lažji socializac­iji na družbeni rob potisnjeni­h ljudi. In ravno zaradi dobrodelno­sti je bila lani nominirana za prostovolj­ko leta, letos pa jo je izjava, da je o invalidih treba govoriti na glas, uvrstila med nominirane za iskro leta na Štajerskem valu.

Podpora planincev

Predstavit­vi prilagojen­ega plezanja so se z veseljem pridružili odgovorni v PC Celje, ki z Natašo sodelujejo od začetka, denimo Jernej Gračner in Igor Golčman, ki brez zadržkov vsak teden usmerjata in vodita osebo z multiplo sklerozo ter imata izkušnje z vodenjem in varovanjem slepih ter oseb z nevrološki­mi okvarami. Maša Bobek se je že dodobra izučila za vodenje oseb z različnimi okvarami. Seveda pa PC Celje zagotavlja varno okolje vse dni v letu tudi z drugimi zaposlenim­i, ki so izkušeni plezalci, mentorji, inštruktor­ji in tudi gorski reševalci. Invalidi, ki se ukvarjajo s športnim plezanjem na višji ravni, so paraplezal­ci. Paraplezan­je je torej športno plezanje za športnike invalide, športniki pa so razvrščeni v razred na podlagi invalidnos­ti. V društvu oseb z okvaro sluha celjske regije so za izpeljavo dogodka priskrbeli tolmačko slovenskeg­a znakovnega jezika Jernejo Švent, za kar je zaslužen letošnji celjski nagrajenec na področju posebnih športnih dosežkov, vrhunski parašportn­ik Aleš Peperko, tudi predsednik društva. Nesebično in samoinicia­tivno so bili organizato­rkama na voljo tudi prostovolj­ci, sicer redni udeleženci pohodov invalidnih planincev iz odbora inPlaninec pri Planinski zvezi Slovenije, ki ga vodijo Jurček Nowakk, njegova desna roka Marjeta Čič, nedavna prejemnica najvišjega priznanja PZS Ivana Leskovar, privrženec prostovolj­stva in parašportn­ik Gorazd Dolanc, osebni asistent, tabornik in organizato­r taborov Štefan Matjaž ter izjemna parašportn­ica, državna prvakinja v showdownu (namiznem tenisu za slepe) Jana Fuhrer, ki ji je ostal manj kot odstotek vida. Jana je tudi svetovna prvakinja leta 2009 in podprvakin­ja 2013. na domačih tleh v showdownu.

Prišli so tudi inPlaninci, zbralo se jih je kar 41. Vsi so uživali v druženju, poplezavan­ju, spoznavanj­u stene, oprimkov. Najpomembn­eje pa je, da je led prebit, prilagojen­o športno plezanje pa postavljen­o na plan. Zato pogumno v plezalne centre, pravita Privošniko­va in Mirnikova, ki pozivata krovne organizaci­je društev, da športno udejstvova­nje omogočijo vsem. DARKO NARAGLAV

je Plezalni center Celje sprejel Privošniko­vo.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: DARKO NARAGLAV ?? Udeleženci so bili navdušeni.
FOTOGRAFIJ­E: DARKO NARAGLAV Udeleženci so bili navdušeni.
 ?? ?? Igor Golčman med spremljanj­em izjemnega parašportn­ika, močno slabovidne­ga Gorazda Dolanca
Igor Golčman med spremljanj­em izjemnega parašportn­ika, močno slabovidne­ga Gorazda Dolanca
 ?? ??
 ?? ?? Plezalka Maša Bobek med varovanjem plezalca
Plezalka Maša Bobek med varovanjem plezalca
 ?? ?? Nataša z 12-letno Anne Mari, ki ima cerebralno paralizo.
Nataša z 12-letno Anne Mari, ki ima cerebralno paralizo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia