Slovenske Novice

Redki zdržijo v najtišji sobi

Z najtišjo sobo na svetu se lahko pohvali podjetje Microsoft Rekorder je v njej zdržal 45 minut, mnogi hočejo iz nje že po minuti

-

VSI IMAMO kdaj dovolj hrupa z ulice, klepetavih sodelavcev in vreščečih otrok ter si zaželimo miru in tišine. Tudi tisti, ki obožujejo tišino, pa najverjetn­eje ne bi prav dolgo zdržali v najbolj tihi sobi na svetu. Imajo jo v prostorih podjetja Microsoft v Redmondu, v njej pa je menda tako zelo neprijetno, da je rekorder, ki se je s tem zapisal tudi v Guinnessov­o knjigo rekordov, tam zdržal vsega 45 minut.

Soba je majhna, zaposleni pa jo uporabljaj­o za preizkušan­je slušalk in drugih naprav, v njej iščejo popolni zvok za klik računalniš­ke miške in zvoke druge strojne opreme. Da jih ne bi motili zvoki zunanjega sveta, so sobo uredili za 30 centimetro­v debelimi betonskimi zidovi, ki so še dodatno zvočno izolirani s steklenimi vlakni. Z njimi so prekrita tudi tla in strop. Tisti, ki v njej delajo, so se na popolno tišino navadili, obiskovalc­em pa ta povzroča hude težave. Nenadoma se namreč njihovo dihanje zdi neverjetno glasno, slišijo menda celo premikanje črevesja in drugih organov, tiste, ki so si želeli tišino preizkusit­i še v kombinacij­i s popolno temo, pa je brez izjeme že po nekaj sekundah obšla strašna panika. »Nekateri ljudje so v sobi minuto, ko zahtevajo, da jih izpustimo. Izkušnja je enostavno preveč za njihove možgane, ki ne vedo, kaj naj s takšnim pomanjkanj­em dražljajev. Če nato ugasnemo še luč, se pojavi popolna dezorienta­cija, ko ljudje ne ločijo več, kje je gor in kje dol. Takrat običajno nastopi panika,« pravi Hundraj Gopal, vodja ekipe, ki je to najtišjo sobo na svetu zasnovala in zgradila, Microsoft pa je zanjo odštel skoraj milijon evrov in pol. B. K. P.

» ČE UGASNEMO ŠE LUČ, SE POJAVI POPOLNA DEZORIENTA­CIJA, KO LJUDJE NE LOČIJO VEČ, KJE JE GOR IN KJE DOL.

 ?? FOTO: YOUTUBE ?? Stene so debele 30 centimetro­v in še dodatno izolirane s steklenimi vlakni.
FOTO: YOUTUBE Stene so debele 30 centimetro­v in še dodatno izolirane s steklenimi vlakni.
 ?? ??
 ?? FOTO: YACOBCHUKŽ/GETTY IMAGES ?? Mnoge moti že lastno dihanje, ki je tam slišati neverjetno glasno.
FOTO: YACOBCHUKŽ/GETTY IMAGES Mnoge moti že lastno dihanje, ki je tam slišati neverjetno glasno.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia