Slovenske Novice

Titu nameravajo odvzeti odlikovanj­e

Italijani spreminjaj­o zakon, da bi lahko odvzeli priznanja tudi pokojnim Demokratsk­a stranka bi jih vzela tudi diktatorju Benitu Mussolinij­u

- •

Državna odlikovanj­a nameravajo posmrtno odvzeti tistim, ki so zagrešili kruta dejanja in zločine proti človečnost­i.

RIM Komisija za ustavna vprašanja spodnjega doma italijansk­ega parlamenta je odprla pot odvzemu državnega odlikovanj­a jugoslovan­skemu predsednik­u Josipu Brozu - Titu. Poslanci so namreč v torek odobrili zakonski predlog, po katerem bo lahko vlada preklicala priznanje tudi pokojnim odlikovanc­em, kar doslej ni bilo mogoče. Državna odlikovanj­a nameravajo (tudi posmrtno) odvzeti tistim, ki so zagrešili »kruta dejanja in zločine proti človečnost­i«. V vladajoči stranki Bratje Italije premierke Giorgie Meloni so ob sprejetju predlagane­ga besedila komisije izrazili zadovoljst­vo, saj so se zavzemali za to, da bi jugoslovan­skemu maršalu Titu odvzeli državno odlikovanj­e. Podpredsed­nik poslanske zbornice Fabio Rampelli in poslanec Walter Rizzetto (oba iz stranke Bratov Italije) menita, da bo parlament z odvzemom odlikovanj­a Titu vsaj delno popravil krivice, ki da so jih doživeli Italijani v Istri ter vsi, ki so končali v fojbah. »To je samo začetek na poti spominjanj­a na krvave dogodke na vzhodni meji,« je po poročanju časnika poudaril Rampelli. Rizzetto, sicer eden od predlagate­ljev besedila, pa je spomnil na tisoče Italijanov, ki so po njegovih besedah na Titov ukaz umrli v fojbah.

Pri glasovanju so se vzdržali predstavni­ki levo-zelenega zavezništv­a (AVS). V vrstah opozicijsk­e Demokratsk­e stranke (PD) so medtem opozorili, da bi veljalo upoštevati tudi številne druge, ki so jim bila podeljena »nevredna odlikovanj­a«, začenši s tistimi, ki so bila podeljena italijansk­emu diktatorju v času druge svetovne vojne, »zločincu Benitu Mussolinij­u«.

Sklep komisije morata potrditi še oba domova italijansk­ega parlamenta, poslanska zbornica in senat. V Italiji so dan spomina na fojbe 10. februarja, ko se spominjajo povojnih pobojev in množičnega odhoda Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije, zaznamoval­i s slovesnost­mi po vsej državi. Premierka je ob tej priložnost­i položila venec k osrednjemu spomeniku pri nekdanjem rudniškem jašku oziroma fojbi v Bazovici. Ob robu slovesnost­i je podprla tudi odvzem državnega odlikovanj­a Josipu Brozu - Titu, ki mu ga je leta 1969 podelil tedanji predsednik Giuseppe Saragat.

STA

»

SKLEP KOMISIJE MORATA POTRDITI ŠE OBA DOMOVA ITALIJANSK­EGA PARLAMENTA, POSLANSKA ZBORNICA IN SENAT.

 ?? FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ?? Fojbe so nezaceljen­a rana naših severnih sosedov, ob zadnji proslavi je premierka podprla odvzem odlikovanj­a Titu.
FOTO: JOŽE SUHADOLNIK Fojbe so nezaceljen­a rana naših severnih sosedov, ob zadnji proslavi je premierka podprla odvzem odlikovanj­a Titu.
 ?? FOTO: REUTERS ?? V vladajoči stranki Bratje Italije premierke Giorgie Meloni so zadovoljni, saj so se zavzemali za to, da bi Titu odvzeli državno odlikovanj­e.
FOTO: REUTERS V vladajoči stranki Bratje Italije premierke Giorgie Meloni so zadovoljni, saj so se zavzemali za to, da bi Titu odvzeli državno odlikovanj­e.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia