Slovenske Novice

Katere avtomobile smo kupovali Slovenci

- Gašper Boncelj

rabljenih avtomobilo­v so lani pripeljali iz tujine.

vtomobile pri nas še kupujemo, nove malce manj kot pred časom, zato pa toliko več rabljenih iz uvoza. Ta dva dela trga se zelo razlikujet­a, tako po tipu avtomobilo­v kot po pogonu. Trg novih je v znamenju suvov in bencinskeg­a pogona, rabljeni iz uvoza so predvsem dizelski klasično zasnovani modeli. Pri novih se prodajajo tudi električni, približali so se desetini trga.

Prodaja novih avtomobilo­v se je lani po statistiki Ardija Int. povečala za dobrih pet odstotkov, na skoraj 49.000 avtomobilo­v, je pa to še vedno precej manj kot v letih 2021 in 2020, da ne govorimo o zadnjem predkorons­kem letu, ko je bilo prodanih več kot 70.000 avtomobilo­v. Sicer je zdaj zelo malo t. i. enodnevnih registraci­j, ko so avtomobili uvoženi, registrira­ni, vpisani v statistiko, nato pa še novi odjavljeni in izvoženi.

AV vodstvu ni sprememb Kljub stagniranj­u količinske prodaje je na vrhu ostal Volkswagen, za njim sta Škoda in Renault, nato Toyota, ki še nikoli ni bila tako visoko. Nekoliko niže je daleč največja rast opazna pri Tesli, ki je predlansko prodajo presegla za dvainpolkr­at, kitajski MG pa se je lani šele organizira­no pojavil na trgu in se zavihtel v prvo dvajseteri­co.

Leta 2023 je bil še naprej najmočnejš­i Porsche Slovenija, ki z vsemi znamkami koncerna Volkswagen (izjema je prav športni proizvajal­ec Porsche) obvladuje tretjino trga. GA Adriatic, ki zastopa vse tri znamke zveze Renault-Nissan ter MG, ga ima 16 odstotkov, skupina Emil Frey z večino znamk konzorcija Stellantis ter z Mercedesom, Hondo in Mitsubishi­jem pa 15 odstotkov.

Octavia in clio kot izjemi Pri posameznih modelih je na vrhu ostala škoda octavia, ki je najbolj zanimiva kot karavan, za njo pa (tudi novomeški) renault clio. To sta avtomobila klasične karoserijs­ke zasnove, večina naslednjih najbolje prodajanih modelov v prvi dvajseteri­ci je športnih terencev ali križancev. Če seštejemo vse skupaj, suvom pripada 57 odstotkov trga. V to kategorijo sodi tudi Teslin model Y, ki je lani našel skoraj tisoč kupcev, to je bil daleč najbolje prodajani električni model in sedmi v absolutni razvrstitv­i.

Kaj pa po vrsti pogona? V veliki večini so se prodajali bencinarji. Po statistiki imajo 56 odstotkov trga, če bi jim prišteli še blage (bencinske) hibride, bi bil delež še za nekaj odstotnih točk višji. Nekoč močni dizelski segment ne dosega več niti petine trga (17 odstotkov); dizelskega pogona pri marsikater­em modelu ni več. Samopolnil­ni hibridi imajo solidnih sedem odstotkov trga, priključni hibridi predvsem zaradi bistveno višje cene ostajajo na obrobju, tako kot avtomobili na utekočinje­ni naftni plin. Prodaja povsem električni­h avtomobilo­v se je lani več kot podvojila in dosegla skoraj devetodsto­tni tržni delež.

Rabljeni nemški iz tujine Lani je bilo po podatkih Eurotaxa k nam uvoženih več kot 42.000 rabljenih avtomobilo­v iz tujine, rast je bila prav tako petodstotn­a. Največ je uvoženih avtomobilo­v nemških znamk. Vedno je veljalo, da se uvozi nekajkrat več rabljenih primerkov premijskih znamk, kot so BMW, Audi, Mercedes (še bolj izrazito je to pri Volvu), kakor se proda novih. Pri Audiju so bili zelo zadovoljni z lansko prodajo novih avtomobilo­v, ko so imeli 1800 kupcev in vodilni položaj med premijskim znamkami – a iz tujine je bilo pripeljani­h še 5700 rabljenih audijev. Lani je bilo več rabljenih iz uvoza kot novih tudi pri Volkswagnu. Iz uvoza prihajajo pretežno dizli (76 odstotkov), stari od tri do štiri leta. To so v glavnem nekdanji službeni avtomobili iz poslovnega najema, ki se je iztekel. Delež povsem električni­h je tu komaj dva odstotka.

Še največje lanske uspešnice med rabljenimi iz uvoza: vw golf (med novimi je močno padel), vw passat, audi A4 in A6, vw tiguan, BMW serije 3 in serije 5, mercedes razreda C, vw touran. Medtem ko pri novih vozilih prevladuje­jo suvi, se med rabljenimi uvaža več klasičnih karoserijs­kih izvedb, (kombi)limuzin in karavanov.

Na trgu novih avtomobilo­v prevladuje­jo suvi, med rabljenimi iz uvoza pa (kombi)limuzine in karavani.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Prodaja novih je lani zrasla, a je daleč od ravni izpred nekaj let.
FOTO: GETTY IMAGES Prodaja novih je lani zrasla, a je daleč od ravni izpred nekaj let.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia