Slovenske Novice

V Mokronogu bodo zaigrale orglice

25. mednarodni festival ustnih harmonik bo to soboto, in sicer v dveh delih

- P. H.

adnjo soboto v februarju praznujemo slovenski dan orglic oziroma ustnih harmonik, ko v Mokronogu poteka tradiciona­lni mednarodni festival Ah, te orglice. Letošnji bo v dveh delih, saj bodo lahko ljubitelji tega malega inštrument­a prisluhnil­i večernemu koncertu in tudi spletnemu. Na obeh delih bo sodelovalo 34 solistov in skupin iz sedmih držav.

25. mednarodni festival ustnih harmonik bo v soboto, 24. februarja 2024, ob

19. uri. Program je sestavila programska komisija, ki jo vodi uveljavlje­ni glasbenik

ZMiro Božič, kot člana sta sodelovala Tatjana Mihelčič Gregorčič in Miro Dizdar. V Mokronogu bo tako kot doslej osrednji večerni koncert, na katerem se bodo letos predstavil­i vsi prijavljen­i orgličarji oziroma skupine. Obiskovalc­i bodo prisluhnil­i 22 nastopajoč­im iz Slovenije, Hrvaške in Poljske, med njimi bodo dolgoletni prijatelji festivala, nekaj se jih bo tukaj predstavil­o prvič. Sočasno z večernim dogajanjem bo tudi premiera spletnega koncerta, na katerem bo zaigralo 19 solistov in skupin iz Slovenije, Nemčije, Finske, Rusije in Kolumbije. Tudi spored spletnega koncerta, ki ga bo mogoče spremljati na youtube kanalu JSKD OI Trebnje, je pripravila komisija, ki je nastope razdelila v tri programske sklope.

Na obeh delih letošnjega festivala bo sodelovalo 33 orgličarje­v in skupin iz sedmih držav, od tega se jih bo šest predstavil­o na koncertu v Mokronogu in tudi na spletnem koncertu. Ob festivalsk­em dogajanju bo oktobra, ko bi rojstni dan praznoval idejni oče festivala Stane Peček, še en koncert, takrat s povabljeni­mi gosti.

Sodelovalo bo 34 solistov in skupin iz sedmih držav.

 ?? FOTO: PRIMOŽ HIENG ?? Mengeški Sejmarji so stalni gostje mokronoške­ga festivala orglic.
FOTO: PRIMOŽ HIENG Mengeški Sejmarji so stalni gostje mokronoške­ga festivala orglic.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia