Slovenske Novice

Škof spolno zlorabljal?

Zlorabe naj bi se dogajale v staroselsk­ih skupnostih v Avstraliji Aretirali katoliškeg­a dostojanst­venika Christophe­rja Saundersa

- •

CANBERRA Avstralska policija je v okviru preiskave spolnih zlorab v sredo aretirala upokojeneg­a škofa Christophe­rja Saundersa. Obtožen je posilstva in drugih spolnih zlorab otrok in mladostnik­ov med letoma 2008 in 2020. Saunders je eden najvišjih katoliških klerikov, ki se sooča s tovrstnimi obtožbami. Danes 74-letnika je policija prvič preiskoval­a že med letoma 2018 in 2020, ko je bil še škof v Broomu, a se državni tožilec zaradi pomanjkanj­a dokazov ni odločil za ovadbo. Vseeno pa se je Saunders že tedaj, leta 2020, zaradi obtožb, ki so prišle v javnost, začasno umaknil s funkcije broomskega škofa. Avgusta 2021 je papež Frančišek sprejel njegov odstop, vendar je ostal zaslužni škof.

Ko avstralska policija ni zbrala dovolj dokazov, je lastno notranjo preiskavo sprožil Vatikan. Saundersov primer je tako znova vzbudil pozornost septembra lani, ko so avstralski mediji objavili dele poročila Vatikana, ki je navajalo, da je bil Saunders osumljen spolnega napada na štiri domorodne najstnike in da je še 67 mladostnik­ov izpostavil spolnemu vedenju ali nadlegovan­ju. Domnevna kazniva dejanja so se zgodila v mestih Broome, Kununurra in aboriginsk­i skupnosti Kalumburu v zaledju na severozaho­du Avstralije med letoma 2008 in 2014. Saunders, ki so ga aretirali na njegovem domu v mestu Broome, je v dveh točkah obtožen posilstva, v 14 točkah nezakonite­ga in nespodobne­ga napada ter v treh točkah nespodobne­ga ravnanja z otrokom kot oseba z avtoriteto. Avstralska katoliška škofovska konferenca je obljubila, da bo sodelovala s policijo, Saunders pa obtožbe zanika. Poleg pokojnega avstralske­ga kardinala Georgea Pella, ki je bil zaprt in nato oproščen, je Saunders najvišji katoliški uradnik v državi, ki je obtožen kaznivih dejanj spolne zlorabe otrok.

T. P., STA

NAJSTNIKOV je med žrtvami.

Domnevni plenilski škof obtožbe vseskozi zanika.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Aretirali so ga na njegovem domu v mestu Broome.
FOTO: REUTERS Aretirali so ga na njegovem domu v mestu Broome.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia