Slovenske Novice

S Celzijem na kolesu

Letošnja zima je premila oziroma nemila za smučarje, za kolesarje pa še vedno upravičuje svoje ime Izkušeni znajo povedati, da niti pozimi ni nujno, da je najtopleje ob morju.

- M. C.

Rekreativn­i kolesarji svoja kolesa pospravimo, ko dnevna temperatur­a ne presega 10 stopinj Celzija. Za tiste najbolj vztrajne ta podatek ne pomeni nič. Vseeno smo Slovenci lahko srečni, da imamo morje in vse tiste cestne žile, ki se vijejo ob njem.

Če ste iz notranjost­i prelepe podalpske države, torej kolo v avto, smer morska obala. Da, kolo v avto, in ne na avto. Zakaj? Zato ker so vse slovenske ceste pozimi temeljito posoljene. Vemo, zakaj jih solijo, ne vemo pa točno, kdaj to sol poberejo ali sperejo s cest. Kolo na strehi avtomobila ali na kljuki, skratka na avtu, je ves čas, ne samo med kolesarjen­jem, popolnoma izpostavlj­eno solni zavesi, ki se dviga med vožnjo. Če ne verjamete, da so naše ceste pozimi, tudi tiste v Primorju, zelo slane, poglejte na tla garaže ali pač tudi na asfalt odkritega parkirišča pred blokom. Slane lise so povsod. Sol pa je morilka koles.

Če ga takoj po vrnitvi s take vožnje temeljito ne operete in očistite, bo tako močno zarjavelo, da ga ne bo mogel oživiti niti najboljši serviser. Verjemite mi, preverjeno večkrat, tudi doživeto enkrat.

Portorož ali Črnomelj

Zimsko kolesarjen­je pri nas postaja običajno. Vse več rekreativn­ih kolesarjev kolesari vse leto. Njihov izgovor ali motiv pravi: Ne obstaja slabo vreme, samo slaba oprema. Ampak izkušeni znajo povedati, da niti pozimi ni nujno, da je najtopleje ob morju. In tu pridemo do krasne ugotovitve. Slovenija je tako majhna, da se lahko v dobri uri, iz notranjost­i, zapeljemo z avtom in kolesom v njem, na tisti dan, v najtoplejš­i kraj v državi. Osebni primer: prijatelj me vabi na kolesarjen­je v Portorož. Mrzli februar je v Ljubljani, temperatur­a le okoli šest stopinj Celzija. V Kopru kaže, da bo čez dan 11 stopinj. Torej mikavno. Vendar, izkušen kolesar, za kakršnega se imam, pogledam še po drugih krajih temperatur­o zraka čez dan. Prijatelj nagonsko ve, da je na morju vedno najtopleje. Kar pa ne drži, kajne? In odkrijem, da bo v Črnomlju temperatur­a čez dan dosegla tudi 16 stopinj Celzija. V Sežani pa 13 stopinj. Vsepovsod drugod je hladno kot v Ljubljani. Torej predlagam Črnomelj in vse tiste krasne ceste po Beli in Suhi krajini. In topli krajini. Prijatelju se nad čelado prikaže velik vprašaj, vendar prikima. In naše slike na instagramu nas kažejo v tričetrt hlačah na kolesih, slike vseh tistih, ki so kolesarili ob Obali, pa vse v nindža želve kolesarski­h opravah.

 ?? FOTO: MESKOLO/GETTY IMAGES ?? Vreme ni ovira.
FOTO: MESKOLO/GETTY IMAGES Vreme ni ovira.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia