Slovenske Novice

Manj znana sorodnica pice

Med novim valom picerij k nam prihajajo tudi pinse; zunanjost je hrustljava, notranjost pa zračna in nežna

-

Ljubljani je v zadnjem času vzniknilo več lokalov, ki ponujajo skrbno izdelale pinse. Te so od daleč morda res videti kot dobro znane pice, a vseeno je med obema jedema nekaj bistvenih razlik. Izvirni recept za pinse menda sega v antični Rim, zato to jed ponekod, predvsem v tujini, imenujejo pinsa romana. Beseda pinsa izhaja iz latinskega glagola pinsere, ki označuje vlečenje oziroma razporedit­ev.

Testo za to jed je podobno tistemu za pice, a hkrati lahko povlečemo kar precej vzporednic s testom, iz katerega nastane še ena znana in tudi zelo priljublje­na jed, to je fokača. Pinso zaznamuje hrustljava zunanjost, notranjost pa je zračna in nežna.

Za pripravo sodobnih različic pinse velja še nekaj: praviloma jih pečemo

Vdvakrat. Prvič ne povsem do konca, nato pa jih tik pred postrežbo še za nekaj minut prestavimo v vročo peč(ico), da se pinsa segreje in hkrati dobi hrustljavo skorjico. Sodobne pinse so praviloma ovalne. Ponekod jih postrežejo tako, da jih narežejo na kakih pet centimetro­v velike kvadrate, tako jih gostje lažje primejo v roke in pojedo. Medtem ko za pice novega vala praviloma velja, da jih pripravlja­jo z moko, ki ima italijansk­o oznako 00, pa so pinse največkrat narejene iz mešanice različnih vrst moke, saj sta tu, poleg pšenične, lahko še riževa in sojina.

Testo potem obložimo z različnimi dodatki: nekatere dodajo, preden gre jed drugič na toplo, drugi spet so takšni, da jih na pinso položimo, ko je že pogreta in postavljen­a na krožnik (ali leseno desko) in pripravlje­na, da odpotuje do jedca. Ker je testo, ki poleg posebne mešanice mok zahteva veliko časa, skrbno pripravlje­no, so vestno izbrani tudi dodatki, ki gredo na pinso. Pogosto so to vrhunske italijansk­e delikatese, od mocarele fior di late do bolonjske mortadele, pikantne klobase 'nduja, značilnega sicilijans­kega sira provola in podobnih sestavin.

Še eno zanimivost smo našli: zadnjih pet ali deset let priljublje­nost pins po vsem svetu narašča, vrata je menda odprlo več kot 5000 pinserij, torej lokalov, v katerih strežejo zgolj to jed, nekatere najdemo tudi pri nas, in to predvsem v Ljubljani. Špela Ankele

Za sodobne pinse velja, da jih pečemo dvakrat.

 ?? FOTO: MAKSIM KRISANOV/GETTY IMAGES ?? Če imamo radi pice, zakaj ne bi imeli še pins; slednje so vse bolj priljublje­ne.
FOTO: MAKSIM KRISANOV/GETTY IMAGES Če imamo radi pice, zakaj ne bi imeli še pins; slednje so vse bolj priljublje­ne.
 ?? FOTO: NATALIIA PYZHOVA/GETTY IMAGES ?? Medtem ko za pico izberemo moko tipa 00, imamo pri pinsi zares proste roke.
FOTO: NATALIIA PYZHOVA/GETTY IMAGES Medtem ko za pico izberemo moko tipa 00, imamo pri pinsi zares proste roke.
 ?? FOTO: RABIZO/GETTY IMAGES ?? Ob prerezu bi marsikdo pomislil, da gre za križanec med pico in fokačo.
FOTO: RABIZO/GETTY IMAGES Ob prerezu bi marsikdo pomislil, da gre za križanec med pico in fokačo.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia