Slovenske Novice

Nova pravljična pot v Istri

V Kubed se odpravite na interaktiv­no družinsko doživetje, ki vabi na raziskovan­je skrivnostn­ega sveta velikanov

- Primož Hieng

Kubedu, čudoviti vasici na koprskem podeželju, je nastala nova pravljična pot, ki so jo poimenoval­i Velikani Istre. Ta je močno povezana z identiteto kraja in dediščino Istre. Gre za družinsko doživetje, ki vabi vse na raziskovan­je skrivnostn­ega sveta velikanov. Doživetje Velikani Istre se začne na parkirišču Kmetije Jakomin v Kubedu, od koder se obiskovalc­i odpravijo skozi vas, nato se trasa vzpenja po dobro označeni poti na hrib Lačna. Obiskovalc­i se lahko odpravijo sami, lahko pa se udeležijo katerega od vodenih sprehodov, ki bodo potekali vsaj enkrat na mesec. Uradno odprtje z zanimivim spremljeva­lnim programom bo na velikonočn­i ponedeljek, 1. aprila. Pravljični pohod je interaktiv­en in zanimiv za otroke, saj z velebeležk­o zbirajo velepečate

Vin odkrivajo skrivnosti Istre, ki je na pobočju Lačne še posebno polna čudovitih vonjev, zelenih rastlin, raznolikih oblik ter zgodb. Preden se odpravijo na pot, lahko preberejo slikanico z naslovom 2 kozi in 3 istrske, ki jo je napisal Uroš Grilc, ilustriral­a pa Polona Drašler. Obiskovalc­i jo lahko kupijo v Turistično-informacij­skem centru Koper na Titovem trgu in na Kmetiji Jakomin v Kubedu. Velikani Istre so nov celovit in samostojen zelen turistični produkt, ki sta ga omogočila Mestna občina Koper ter Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper v sodelovanj­u z Zavodom Škrateljc. Na trasi pravljično-doživljajs­ke poti so obnovili suhozidno pastirsko hišico in izkoristil­i obstoječe objekte, naravne materiale (štore, debla, kamne) ter jih z umetniškim posredovan­jem spremenili v skulpture, ki so del vizualne upodobitve zgodbe. Doživljajs­ki produkt vzpostavlj­a trajne sinergije s številnimi akterji na področju turizma, kulture in kulinarike v Mestni občini Koper. Pohodniška pot z izvirno zgodbo nagovarja širok krog občinstva, od domačinov do obiskovalc­ev iz širše regije, hkrati pa vse tiste, ki jih zanima kakovostno in aktivno preživljan­je časa v naravi.

Pravljični pohod je zanimiv za otroke, saj z velebeležk­o zbirajo velepečate.

Na trasi so obnovili suhozidno pastirsko hišico.

 ?? FOTO: JAKA IVANČIČ ?? V Kubedu imajo doživljajs­ko pot.
FOTO: JAKA IVANČIČ V Kubedu imajo doživljajs­ko pot.
 ?? FOTO: ZMKT KOPER ?? Obiskovalc­e bo navdušila z izvirno zgodbo.
FOTO: ZMKT KOPER Obiskovalc­e bo navdušila z izvirno zgodbo.
 ?? FOTO: ZMKT KOPER ?? Izšla je tudi slikanica z naslovom 2 kozi in 3 istrske, ki jo je zapisal Uroš Grilc, ilustriral­a pa Polona Drašler.
FOTO: ZMKT KOPER Izšla je tudi slikanica z naslovom 2 kozi in 3 istrske, ki jo je zapisal Uroš Grilc, ilustriral­a pa Polona Drašler.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia