Slovenske Novice

Martin Scorsese izza kamere stopil pred njo

V filmu o genezi Božanske komedije je menda izjemen Upodobil je starega modreca, ki svetuje Danteju

- T. P.

MARTIN SCORSESE je eden najvplivne­jših režiserjev, za oskarja je bil nominiran že 10-krat, kar je več kot kateri koli drug živeči filmar. A kljub že 81 letom ne izpreže.

Tudi v letošnji oskarjevsk­i bitki, v katero z zgodovinsk­o dramo Morilci cvetne lune vstopa s kar 10 nominacija­mi, med drugim za režijo in najboljši film, se mu obetajo kipci, napovedal pa je že nov projekt. Še letos bo začel snemanje kratkega filma o Jezusovem življenju, poleg tega pa bo izza kamere stopil tudi pred njo in se v stranski vlogi pojavil v Dantejevi roki (In the Hand of Dante), filmu režiserja Juliana Schnabla o pesnitvi Božanska komedija.

Ni prvič, da se je Scorsese preizkusil tudi kot igralec. V Sanjah japonskega režiserja Akire Kurosawa iz leta 1990 je upodobil Vincenta van

Gogha. V animiranem celovečerc­u Kraljestvo morskega psa je posodil glas ribi napihovalk­i. Večkrat je samemu sebi dodelil epizodne vlogice v lastnih projektih, tudi v zadnjem filmu Morilci cvetne lune. Kdaj je pred kamero nastopil kar kot on sam, med drugim v situacijsk­i komediji Nikar tako živahno

(Curb Your Enthusiasm). Zdaj pa se bo prelevil v starega modreca, ki Danteju Alighierij­u – tega je upodobil Oscar Isaac – svetuje med njegovim 20-letnim pisanjem Božanske komedije. »V filmu je neverjeten. Preprosto ne moreš odvrniti pogleda od njega,« je Schnabel zapel slavospev Scorseseje­vi igri in filmarjevo vlogo označil kot briljantno in pomembno. Podobno je režiser, a tokrat v vlogi igralca, s svojim intenzivni­m nastopom naredil izjemen vtis še na dva druga, ki sta že videla še nezmontira­no različico filma. Osnova Schnablove­ga prihajajoč­ega filma je knjiga Nicka Toschesa, katere rdeča nit je nepričakov­ana najdba rokopisa Božanske komedije v vatikanski knjižnici, ki se po spletu okoliščin znajde v rokah mafijskega šefa. K projektu je filmarju uspelo pritegniti sama zveneča imena, saj ob Scorseseju v njem igrajo še Al Pacino, Gal Gadot, John Malkovich,

Jason Momoa in Gerard Butler.

Film, ki bo premiero predvidoma doživel na beneškem filmskem festivalu avgusta, so snemali predvsem v Italiji, med drugim na Siciliji, v Benetkah, Veroni, Rimu in Viterbu.

V FILMU JE NEVERJETEN. PREPROSTO NE MOREŠ ODVRNITI POGLEDA OD NJEGA.

OSKARJEVSK­IH nominacij za režijo ima.

 ?? FOTO: APPLE ORIGINAL FILMS ?? S filmom Morilci cvetne lune se poteguje za 10 oskarjev.
FOTO: APPLE ORIGINAL FILMS S filmom Morilci cvetne lune se poteguje za 10 oskarjev.
 ?? FOTO: JOHN MACDOUGALL/AFP ?? Na Berlinalu so se mu ta teden priklonili s častnim zlatim medvedom.
FOTO: JOHN MACDOUGALL/AFP Na Berlinalu so se mu ta teden priklonili s častnim zlatim medvedom.
 ?? FOTO: APPLE ORIGINAL FILMS ?? Vajen je stati tudi pred kamero. Tudi v Morilcih cvetne lune si je namenil epizodno vlogico.
FOTO: APPLE ORIGINAL FILMS Vajen je stati tudi pred kamero. Tudi v Morilcih cvetne lune si je namenil epizodno vlogico.
 ?? FOTO: MARIO ANZUONI/REUTERS ?? Steven Spielberg je z devetimi oskarjevsk­imi nominacija­mi za režijo Scorseseju tik za petami.
FOTO: MARIO ANZUONI/REUTERS Steven Spielberg je z devetimi oskarjevsk­imi nominacija­mi za režijo Scorseseju tik za petami.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia