Slovenske Novice

Izpadli z zemljevida EU

Tiskarski škrat birokratov EU je našo državo izločil iz evropske družine Nedopustno napako so v Bruslju že popravili, a Slovenija pričakuje tudi opravičilo V tiskovni službi Evropskega parlamenta so letak popravili in ga znova poslali v tisk.

- •

LJUBLJANA Slovenija je te dni doživela hladno prho zaradi Bruslja, saj se na letaku službe Evropskega parlamenta za raziskave o projektu Kaj Evropa počne zame ni znašla med državami članicami. Na ozadju letaka je bil namreč natisnjen zemljevid Evrope, na katerem so članice Unije označene s svetlejšo barvo, podlaga in nečlanice, to so države Zahodnega Balkana in Švica, pa so v temnejšem odtenku, s katerim je bila obarvana tudi Slovenija, ki bo 1. maja letos zaznamoval­a 20 let članstva v EU.

Slovenski stalni predstavni­k pri EU Iztok Jarc je v pismu vodji kabineta predsednic­e Evropskega parlamenta Roberte Metsola izrazil razočaranj­e nad tem. Prosil je, naj se napaka popravi, predvoliln­i material pa takoj umakne. Predlagal je tudi javno opravičilo. V tiskovni službi Evropskega parlamenta so nato pojasnili, da je šlo za »neljubo tiskarsko napako«. Letak so popravili in ga znova poslali v tisk, so dodali. Včeraj pa se je odzvala tudi predsednic­a države Nataša Pirc Musar in v nagovoru ob razpisu junijskih volitev v Evropski parlament dejala, da tudi ona meni, da Slovenija upravičeno pričakuje opravičilo za napako v predvoliln­em letaku parlamenta. »Negativno me je presenetil­a objava zemljevida Evropske unije, kjer se nekaterim evropskim uradnikom očitno še vedno pripeti nedopustna napaka, da Slovenije ne umestijo med države članice EU. Pohvalno je, da so se na to takoj odzvali vsi evropski aktualni poslanci in zahtevali popravek, upravičeno pa Slovenija pričakuje tudi opravičilo,« je dejala predsednic­a. STA, JU. P.

 ?? FOTO: PETER ŽERJAVIČ ?? Slovenija v družbi Zahodnega Balkana in Švice
FOTO: PETER ŽERJAVIČ Slovenija v družbi Zahodnega Balkana in Švice

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia