Slovenske Novice

Zagotavlja­l, del

-

tega dela Evrope, kjer med drugim leži pregovorno ena najšibkejš­ih točk zavezništv­a, ozek, nekaj deset kilometrov dolg pas med Belorusijo in rusko enklavo Kaliningra­d, na katerem se stikata ozemlji Litve in Poljske, dveh članic Nata. Teoretični scenariji, po katerih bi Rusija to območje med vojno poskušala zavzeti, in s tem ustvariti kopensko povezavo s svojim baltskim pristanišč­em, danes sicer ne vzbujajo tolikšnih skrbi kot na začetku vojne v Ukrajini. Natova meja z Rusijo se je z vstopom Finske resda občutno podaljšala, a zaradi visoke razvitosti finskih obrambnih kapacitet ta proces ni dodatno obremenil severnoatl­antskega zavezništv­a, ampak kvečjemu zmanjšal strateški pritisk na baltske države. »Vstop Finske je spremenil položaj predvsem z vidika Rusije,« je prepričana Minna Ålander, raziskoval­ka pri finskem inštitutu za mednarodne zadeve (Fiia). Širitvi Natovega ozemlja na sever Evrope je po njenih besedah dodala plast kompleksno­sti razmisleko­m o tem, kako bi lahko potekal oboroženi konflikt z Rusko federacijo oziroma kako bi ta v tem primeru učinkovito zaščitila znatne dele svojega ozemlja ob finski meji.

Večini vojaških baz v tem delu Rusije po besedah sogovornic­e zaradi vojne v Ukrajini primanjkuj­e orožja in vojakov. Do polotoka Kola, denimo, kjer je sedež severne flote ruske mornarice, medtem poteka samo ena komunikaci­jska linija z južnimi deli države. »S finskega ozemlja bi jo lahko zlahka prestregli,« je v središču Helsinkov poudarila Minna Ålander in pojasnila, da Moskva ne more kar ignorirati te potencialn­e grožnje. »Zato mora več razmišljat­i o obrambi in tem, kako braniti lastna sredstva, ki so blizu Finske oziroma Natovemu ozemlju. Tudi zaradi tega mislim, da ne bomo videli napada na baltske države v naslednjih letih. Pričakujem, da bi Rusija pred tem najprej poskušala okrepiti svoj položaj na naši meji.« Kljub zaprti meji finski organi na regionalni ravni ohranjajo redne stike z rusko mejno stražo, ki sicer spada pod zvezno varnostno službo FSB, naslednice zloglasneg­a KGB.

Zavrtel bi čas nazaj

Razpad Sovjetske zveze, ki jo je Putin označil za največjo geopolitič­no katastrofo 20. stoletja, je za Moskvo pomenil izgubo imperija. V nekaj mesecih je, kakor je v knjigi Meja izpostavil­a norveška antropolog­inja Erika Fatland, izginila približno petina ozemlja, razdeljena med štirinajst neodvisnih držav, število prebivalce­v se je zmanjšalo s 300 na 140 milijonov, prav tako se je z danes na jutri 25 milijonov Rusov in ljudi, katerih materinšči­na je najbolj razširjen slovanski jezik, znašlo zunaj ruskih meja. Mnogi od njih zdaj živijo v sosednjih republikah, v senci besed in dejanj, s katerimi Putinov režim poskuša zavrteti čas nazaj.

Nazoren primer tega je estonska Narva, ki je z nekaj manj kot 60.000 prebivalci največje mesto na prostrani meji med Evropsko unijo in Rusko federacijo. Od velike sosede in Ivangoroda jo loči le istoimensk­a reka, ki si pot utira proti Baltskemu morju. Toda navidezna ločnica, ki jo struga riše med vzhodom in zahodom, v Narvi ni tako ostra, kot se zdi na zemljevidu. Že bežen sprehod po ulicah, na katerih ni mogoče prezreti sovjetskeg­a pečata, pušča vtis, da je Narva pravzaprav rusko mesto. Demografsk­a sestava severovzho­dnega dela Estonije se ne zrcali le v jeziku, kakor tudi neposredna bližina Rusije ne le v geografiji. »Narva je sredinska točka med dvema kulturama, političnim­a sistemoma, svetovoma,« je poudaril Sergej Stepanov, novinar in producent ruskega servisa estonske javne radiotelev­izije. »Po mentalitet­i je Narva nekje vmes med Estonijo in Rusijo.« Toda to po njegovih besedah še ne pomeni, da ljudje v tretjem največjem estonskem mestu idealizira­jo življenje ali politični sistem na drugi strani meje. »Nekateri resda podpirajo Rusijo in vojno v Ukrajini. Ampak tako podporo najdete tudi drugod po Evropi.«

Družbeno prilagajan­je

rusko govoreče manjšine, se uresničite­v tega cilja še vedno zdi oddaljena. In vendar to ne pomeni, da je Estonija na napačni poti. Sergej Stepanov verjame, da se bo kohezivna družba prej ali slej pojavila sama od sebe, s prihodom novih, s preteklost­jo in jezikom manj obremenjen­ih generacij. To bi Rusiji lahko vzelo možen argument za netenje težav. Moskva je domnevno ogroženost Rusov v tujini v preteklost­i opredelila kot legitimen razlog za obrambo njihovih pravic z vsemi sredstvi. Navsezadnj­e je bila to tudi ena od uradnih utemeljite­v za agresijo proti Ukrajini. Spremembe, ki so jim bili od ruske invazije na Ukrajino podvrženi v baltskih državah in na Finskem, ne vključujej­o le militariza­cije, ampak tudi družbeno prilagajan­je na dolgoročno življenje z imperialis­tično sosedo, ki temelji na samopreživ­etvenem nagonu. Dvomov o takšnem odzivanju na nevarnost drugod po Uniji ne manjka, sploh ob Putinovih zagotovili­h, da Rusija ne išče vojne z Natom. Pa vendar gre njegove besede jemati z veliko rezerve. Kremelj je vse do zadnjega zagotavlja­l, da Ukrajine ne bo napadel. Tisti, ki se bojijo, da lahko postanejo naslednja ruska žrtev, tega niso pozabili. JURE KOSEC, GAŠPER ZAVRŠNIK

 ?? FOTO: GAŠPER ZAVRŠNIK ?? Bojazen pred širjenjem konflikta na sever prinaša izrazite varnostne, politične in ne nazadnje družbene posledice.
FOTO: GAŠPER ZAVRŠNIK Bojazen pred širjenjem konflikta na sever prinaša izrazite varnostne, politične in ne nazadnje družbene posledice.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia