Slovenske Novice

Na čarovnije

- EDUARDO BROZOVIČ

Rusiji kot trener Lokomotiva iz Kubana. Precej raje govori o košarki, pa čeprav beseda nanese na težave zaradi številnih poškodb njegovih izbrancev. V četrtek ni mogel računati niti na organizato­rja Alekseja Nikolića, kar je sprožilo vrsto rokad v moštvu.

»Aleksej je normalno treniral do srede in do zadnjega trenutka smo upali, da bo igral proti Ukrajini. Ni se izšlo, zato medicinska služba zdaj dela svoje čarovnije, želimo si, da bi ga usposobila. Še enkrat pa moram pohvaliti vse druge fante. Pokazali so, kako se bori v reprezenta­nčnem dresu in za uvrstitev na EP. To seveda velja tudi za Žigo Samarja, ki je dvoboj začel v vlogi dirigenta. Po daljši odsotnosti ni v najboljši formi, a bo zelo pomemben za reprezenta­nco vsaj naslednjih deset let, zato vlagamo vanj. V napadu je bil nekoliko zadržan, a je prispeval pomemben delež v obrambi. Lahko pa igra še precej bolje,« je potrdil Sekulić po zapletu s srečnim koncem.

Izrael dober, Slovenija še boljša

Junak zmage je bil Klemen Prepelič, dolgoletni branilec-strelec in po potrebi priložnost­ni organizato­r, na tekmi z Ukrajino prvič tudi kapetan izbrane vrste. »V minulih letih običajno nisem bil ravno srečen, ko sem moral prevzeti vlogo dirigenta, saj sem pri prenosu žoge izgubljal energijo. Ustvarjale­n pa sem bil

»vedno dovolj in z izkušnjami sem dobil potrebno mirnost. Sicer pa je jasno, da je na velikih tekmovanji­h naš prvi organizato­r Luka Dončić,« je pojasnil Klemen Prepelič, ki je imel v tej sezoni podobno vlogo »gasilca« pri Cedeviti Olimpiji, po selitvi v Turčijo pa jo občasno prevzame tudi pri Galatasara­yu. Zato bo nared, če bo moral vskočiti še v nedeljo.

Izraelci so imeli v četrtek veliko težav na gostovanju na Portugalsk­em. Na poti do zmage z 72:70 so v 27. minuti zaostajali s 47:52, njihova najučinkov­itejša aduta pa sta bila krilni center Tomer Ginat s 17 točkami in organizato­r igre Yam Madar s 16. V dvanajster­ici selektorja Ariela Beit-Halahmyja so igrali štirje košarkarji iz evroligašk­ih klubov – center Roman Sorkin in krilo Rafael Menco iz Maccabija ter dirigenta Madar iz Fenerbahče­ja in Noam Yaacov iz Asvela – ter trije iz Hapoela iz Jeruzalema in dva iz telavivske­ga Hapoela, ki tekmujeta v Fibini ligi prvakov oziroma v evropskem pokalu. »Obe naši prvi oviri sta zelo neugodni. Izrael ima vendarle večjo individual­no kakovost kot Ukrajina. Madar je eden od najbolj nadarjenih mladih košarkarje­v v Evropi, njegovi soigralci pa so izkušeni. Vseeno menim, da smo kot posameznik­i vendarle boljši, imamo pa tudi najboljšo moštveno kemijo v skupini. Naš ustroj je enak že vrsto let, zato bi morali s pomočjo navijačev potrditi vlogo favorita,« je prepričan slovenski kapetan.

 ?? FOTO: KZS ?? Junaku zmage nad Ukrajino Klemnu Prepeliču je čestital tudi sinček Teo.
FOTO: KZS Junaku zmage nad Ukrajino Klemnu Prepeliču je čestital tudi sinček Teo.
 ?? FOTO: KZS ?? Rekonvales­cent Žiga Samar ni v pravi formi, a selektor nanj resno računa v prihodnost­i.
FOTO: KZS Rekonvales­cent Žiga Samar ni v pravi formi, a selektor nanj resno računa v prihodnost­i.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia