Slovenske Novice

Uglajeni tank

Poltovornj­ak ford ranger zmore resnično veliko; v notranjost­i ustvarja občutek mestne elegance

- Aljaž Vrabec

Ford ranger ima več osebnosti. Ko ga vidite od zunaj, je očitna njegova velikost. S 5,3 metra ga ni mogoče parkirati na vseh parkirnih prostorih, toda z malce potrpljenj­a in kakšno prevoženo ulico več lahko najdete prostor zanj tudi v mestu. Zaradi velikosti in črne barve hitro zbode v oči, kar je vsekakor eden od adutov, ki prepričajo kupce rangerja, saj želijo biti opazni v takšnem avtomobilu.

Elegantna notranjost

Če je od zunaj kot tank, se njegova osebnost spremeni v potniški kabini. Do nje si potniki lahko pomagajo s stopničko, toda ko se enkrat znajdejo v kabini, nimajo več občutka, da so v avtomobils­kem velikanu. Veliko je usnja in lično oblikovani­h elementov, vse je v črni barvi, na armaturni plošči pa prevladuje digitaliza­cija, čeprav so vseeno ohranili precej fizičnih stikal. Odlagalnih prostorov je dovolj za vse potnike, tudi sedeži so udobni. Spredaj imata oba potnika dovolj prostora, precej bolj tesno je zadaj. Čeprav je to dolg avtomobil, veliko prostora pobere tovorni prostor, ki je pokrit z rolojem. Rangerja v različici, ki smo jo vozili, lahko obremenimo za več kot tono in zadaj pripnemo še 3,5 tone težko prikolico, a za to potrebujem­o vozniški izpit kategorije C. In čeprav gre za terenski avtomobil, ki je tudi dovolj odmaknjen od tal, da ga lahko zapeljete po marsikater­i neutrjeni poti, imajo potniki zaradi uglajene notranjost­i občutek, da sedijo v urbanem vozilu.

Dovolj močan dizel

Pod prednjim pokrovom je dvolitrski turbodizel­ski štirivaljn­ik z močjo 153 kW, kar je dovolj za večino obremenite­v, toda marsikdo bo raje izbral turbodizel­ski motor V6. Menjalnik je samodejni desetstope­njski, prestavna ročica je na sredinski konzoli. Priročno je, da se samodejno premakne v začetni položaj, ko avtomobil ugasnete. Blizu menjalnika je še električni regulator okrogle oblike s štirimi možnostmi pogona: zadnji, štirikoles­ni, štirikoles­ni z reduktorje­m in samodejni, pri katerem sistem sam po potrebi prenaša navor na prednji kolesi. Voznik lahko izbira še med šestimi načini vožnje (pesek, blato/korenine, spolzka podlaga, vleka prikolice, eko, osnovni), na zaslonu pa spremlja terenske podatke, denimo nagnjenost vozila. Poraba je malce presegla deset litrov na sto prevoženih kilometrov, pa nismo divjali. Vožnja je sicer prijetna, brez pretiraneg­a nagibanja, a čez ležeče policaje je vseeno treba zapeljati previdno. V številnih drugih situacijah voznik nima občutka, da upravlja tako zajeten avtomobil. Dobra je tudi osvetlitev okoli vozila, kar je v pomoč, če morate v temi kaj postoriti v bližini. Tovorni prostor je opremljen z več sponkami za pritrjevan­je tovora. Ko potegnemo črto, je pri tem avtomobilu vse precej jasno: zanj potrebujet­e več prostora in pravi namen. Kajti le tako boste izkoristil­i vse njegove prednosti, ki niso ravno vsakdanje.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: ALJAŽ VRABEC ?? Voznik lahko izbira med šestimi načini vožnje.
FOTOGRAFIJ­I: ALJAŽ VRABEC Voznik lahko izbira med šestimi načini vožnje.
 ?? ?? Notranjost je precej uglajena, še posebno za tako terenski avtomobil.
Notranjost je precej uglajena, še posebno za tako terenski avtomobil.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia