Slovenske Novice

Oboroženi dedki ropali pošte v Rimu

Tolpo roparjev so sestavljal­i 60- in 70-letniki Enega od ropov so odpovedali zaradi operacije prostate

- A. J.

DANDANES je jasno, da 60- in 70-letniki zmorejo vse: plezajo po Himalaji, se sprehajajo po modnih brveh in – ropajo.

V Italiji so tako pred kratkim prijeli 70-letnega Itala De Witta, 68-letnega Sandra Baruzza in 77-letnega Raniera Pulo. Trije moški, ki se na prvi pogled zdijo kot prijazni dedki, so osumljeni več oboroženih ropov pošt v Rimu. Poleg trojice, ki naj bi vodila kriminalno tolpo, so sodelovali še 66-letni ključar in dva zidarja, stara 51 in 56 let. Vsi vpleteni imajo dosjeje pri policiji že od prej, nekateri so prvič prišli v konflikt z zakonom že v 70. letih prejšnjega stoletja. Konec avgusta 2023 naj bi tolpa napadla pošto, a so oboroženi rop prekinili, potem ko so opazili, da so varnostnik­i v bankomat naložili le majhno vsoto denarja, zaradi česar morebitna nagrada ni vredna tveganja. Po poročanju italijansk­ega časnika La Repubblica so enega od načrtovani­h oboroženih ropov odpovedali, ker je imel eden od njih – 66-letni izdelovale­c ključev – težave z inkontinen­co in je moral na operacijo prostate. Tolpo so prijeli 6. novembra, ko so poskušali oropati pošto v ulici Via Calpurnio Pisone, a niso vedeli, da so pod policijski­m nadzorom.

Kot jim je bilo v navadi, so zidarji naredili luknjo v steni in jo prekrili z vezanimi ploščami. Tako so trije člani tolpe vstopili na pošto, a ko so se pripravlja­li na beg s 152.000 evri, jih je prijela policija.

Med preiskavo so tožilci izvedeli, da so se trije starejši voditelji – De Witt, Pula in Baruzzo – redko pogovarjal­i po telefonu saj so upravičeno sumili, da jim prisluškuj­e policija. Tako so svoje načrte za rope raje kovali med srečanji v živo v baru.

Vsi vpleteni so stari znanci policije.

 ?? FOTO: XANTANA GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? V večnem mestu so ropali pošte.
FOTO: XANTANA GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O V večnem mestu so ropali pošte.
 ?? FOTO: EVGENIYSHK­OLENKO GETTY IMAGES ?? Ujeli so jih na začetku novembra.
FOTO: EVGENIYSHK­OLENKO GETTY IMAGES Ujeli so jih na začetku novembra.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia