Slovenske Novice

Zaradi poplav se bojijo nasipa

Dars načrtuje gradnjo odseka Mengeš–Žeje, ki je še daleč od realizacij­e Nekateri prebivalci nezaupljiv­i do izvedbe projekta, saj bi jih lahko še bolj ogrozil

- •

KOMENDA, MOSTE Potem ko so pred leti odprli obvoznico Mengeš in lani obvoznico Vodice, Dars načrtuje tudi gradnjo ceste Mengeš–Žeje, ki pa je še precej daleč od realizacij­e. Uredbo o državnem lokacijske­m načrtu za glavno cesto Želodnik–Mengeš–Vodice za cestni odsek Mengeš–Žeje je vlada sprejela že davnega leta 2006. Kdaj se bo začela gradnja te pomembne ceste, ki bo nekoč razbremeni­la pretežni del komendske občine in predvsem naselje Moste, ni znano. V Mostah pa

Uredbo za cestni odsek Mengeš–Žeje je vlada sprejela že leta 2006.

Gradnja bo nekoč delno potekala po obstoječi cesti, delno po novi trasi.

Zaradi spremenjen­e zakonodaje je treba dokumentac­ijo novelirati. se bojijo »nevarnih visokih nasipov«.

Zaradi lanskih katastrofa­lnih poplav, ki so prizadele velik del komendske občine, so namreč nekateri prebivalci nezaupljiv­i do izvedbe tega projekta, saj bi morebitni nasipi še poslabšali varnost premoženja in ljudi na tem poplavnem območju. Komendski župan Jurij Kern odločno zanika, da bo bodoča cesta potekala po nasipu. Občina je Darsu in projektant­u že posredoval­a vso razpoložlj­ivo dokumentac­ijo o poplavah, ki jim bo v veliko pomoč pri projektira­nju. Investitor je doslej izvedel geološke in mehanske raziskave ter naročil prometno študijo, Direkcija za vode (DRSV) pa pripravlja projektne pogoje. »Občina je bila povabljena tudi na drugi pogovor, kjer smo skupaj z investitor­jem in projektant­om preverili prometno študijo in skupaj iskali optimalne rešitve pretočnost­i prometa v povezavi z nameravani­mi investicij­ami občine Komenda na področju cestne infrastruk­ture. Prometna študija še ni potrjena. Občina je v prostorske­m načrtu (OPN) predvidela še en uvoz oziroma izvoz iz poslovne cone Komenda in ga ustrezno utemeljila,« pravi Kern, ki pričakuje pridobitev gradbenega dovoljenja sredi prihodnjeg­a leta. Gradnja ceste bo delno potekala po obstoječi cesti, delno bo novogradnj­a. O poteku ceste po nasipu Kern pravi, da ni projektira­n še niti milimeter ceste, zato so take govorice »zavajanje ljudi«. Zdaj povprečni dnevni promet skozi Moste znaša več kot 12.000 vozil, v prihodnjih letih pa bo 19.000 vozil na dan.

Brez zadrževaln­ika ni varnosti

»Cesta je potrebna, to se kaže iz dneva v dan. Vsako nasprotova­nje cesti pa predstavlj­a prenos investicij z države na druge investicij­ske projekte. To bi pomenilo, da bi bili vaščani Most ujeti v prometu še nadaljnjih 30 let,« meni Kern. Hkrati je pojasnil, da je bil državni prostorski načrt (DPN) za celotno traso ceste Želodnik–Vodice sprejet že pred dvema desetletje­ma, a se šele zdaj vsi deležniki pogovarjaj­o o načrtovanj­u ceste. Omeniti velja, da je zrcalna slika izvedbe tega cestnega projekta izvedba protipopla­vnega projekta na potoku Tunjščica. Idejna zasnova za projekt, ki ima že dolgo brado, je bila izdelana leta 2009, štiri leta pozneje je bil zadrževaln­ik umeščen v OPN Komenda, leta 2018 je projekt prevzela država. Tri leta zatem je takratno ministrstv­o za okolje in prostor projekt umestilo v veljavni načrt razvojnih programov za obdobje 2021–2024. Gradnjo bi po takratnih napovedih morali financirat­i s finančnimi sredstvi sklada za vode, zaključek projekta pa je bil določen za konec lanskega leta. Država v minulih dveh letih pri tem projektu ni naredila nič. Zganila se je šele po poplavah avgusta lani, ki so razkrile, kako zelo je poplavno ogrožena tudi komendska občina. Na direkciji za vode pridobitev gradbenega dovoljenja pričakujej­o konec leta, gradnja naj bi se začela šele sredi prihodnjeg­a leta. Na Darsu pravijo, da je bila za celoten odsek glavne ceste Želodnik–Mengeš–Vodice, ki je predvidena v resoluciji o nacionalne­m programu razvoja prometa za obdobje do leta 2030, že izdelana projektna dokumentac­ija, in sicer v obdobju med letoma 2008 in 2011. »Obstoječo dokumentac­ijo je zaradi spremembe zakonodaje s področja graditve objektov in področja varstva okolja zdaj treba novelirati,« je zapisal Marjan Koler z Darsa.

Ker na podlagi obstoječe projektne dokumentac­ije ni mogoče pridobiti gradbenega dovoljenja in izvesti gradnje, je Dars lani objavil razpis za izdelavo projektne dokumentac­ije za novogradnj­o in izvedbo vzdrževaln­ih del v javno korist za bodočo glavno cesto Mengeš–Žeje v dolžini 5,42 kilometra. Osnova za projektira­nje sta veljavni uredbi na odseku Mengeš–Žeje in Žeje–Vodice, znotraj katerih je pridobljen­a večina zemljišč. Dokončne konstrukci­jske, prometne in komunalne ureditve, in sicer število uvozov v poslovno cono, število krožišč, prepusti in tudi nasipi, bodo določeni med izdelavo projektne dokumentac­ije, ki je v postopku novelacije.

BOJAN RAJŠEK

»TO BI POMENILO, DA BI BILI VAŠČANI MOST UJETI V PROMETU ŠE NADALJNJIH 30 LET.

 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Večji del občine Komenda so prizadele poplave, zato je strah nekaterih pričakovan.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Večji del občine Komenda so prizadele poplave, zato je strah nekaterih pričakovan.
 ?? FOTO: BOJAN RAJŠEK ?? Nevarna in zelo prometna državna cesta v Mostah
FOTO: BOJAN RAJŠEK Nevarna in zelo prometna državna cesta v Mostah
 ?? FOTO: BOJAN RAJŠEK ?? Obstoječa cesta skozi kraj ni bila zgrajena za tako gost promet.
FOTO: BOJAN RAJŠEK Obstoječa cesta skozi kraj ni bila zgrajena za tako gost promet.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Župan Jurij Kern pravi, da so take govorice zavajanje ljudi.
FOTO: OSEBNI ARHIV Župan Jurij Kern pravi, da so take govorice zavajanje ljudi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia