Slovenske Novice

Sanirali dvorano in v narodnozab­avnih

Jubilejna, 40. glasbena prireditev Pod mengeško marelo z nastopi številnih znanih glasbeniko­v

-

niso prizanesle niti Športni dvorani v Mengšu, a so jo marljivi domačini do minule sobote toliko sanirali, da je lahko sprejela obiskovalc­e tradiciona­lne prireditve Pod mengeško marelo. In zapolnili so jo do zadnjega kotička! Rdeča nit jubilejne, 40. prireditve so bile narodnozab­avne uspešnice, ki so jih predstavil­i različni ansambli ob spremljavi slavne Mengeške godbe, ki letos praznuje 140 let.

Pela vsa dvorana

Ko so pevci Kvinteta Dori z Mengeško godbo peli Slakovo V dolini tihi, je z njimi pela vsa dvorana, obiskovalc­i so na svojih mobilnih telefonih ob tem prižgali lučke. Predsednik Mengeške godbe Gregor Žun je podelil priznanja začetnikom prireditve Francu Komparetu, Lojzetu Pišku, Janezu Peru in Ivanu Sivcu, ki je dal prireditvi tudi ime in je kar 13 let zanjo pisal scenarije. »Priznanje je prejel tudi Lado Kosec, ki je bil kar četrt stoletja motor organizaci­je in izvedbe prireditve,« pravi Franc Pestotnik - Podokničar, ki je prireditev povezoval skupaj z Janjo Ulaga in je bil obenem zadolžen za scenarij in humor. In mu je kot Podokničar­ju, kakopak, uspelo nasmejati vso dvorano. Posebni gostje so bili letos člani Ansambla Saša Avsenika, ki so skupaj z Mengeško godbo zaigrali in zapeli tudi uspešnico Ena bolha za pomoč. In dvorana je bila spet na nogah, saj očitno to skladbo poznajo vsi. Po uradnem delu prireditve so Avseniki igrali tudi za ples.

Zaigrali veterani

Sicer pa je bila vseh 40 let na odru vedno glavna Mengeška godba, ob njej pa so se izmenjeval­i številni glasbeniki, ansambli in posameznik­i, ki so povezani z njo oziroma je vsaj eden od njih tudi član slavne godbe. Med temi so Slovenski muzikantje, ki so v najbolj slavnih letih prijatelje­vali z legendarni­m Karlom Moikom, voditeljem oddaje Senik godcev na avstrijski televiziji. Z odra mengeške športne dvorane je po zaslugi Alpskega kvinteta odmevala tudi viža Veseli Ribn'čan, katere avtor je Andrej Blumauer, ki se je podpisal tudi pod uspešnico Veselo v Kamnik. Nastopili so člani kvinteta Dori, Kerlci, iz Begunj so prišli Veseli Begunjčani, vižo Iz Bleda v Bohinj pa sta skupaj zapela Julija Avbelj, nekoč pevka v ansamblu Marela, in njen sin Žan, tudi član Mengeške godbe. Kranjsko dekle sta skupaj zapela Sebastijan Fabčič in domačinka Darja

Ob Mengeški godbi so se na odru vselej izmenjeval­i številni glasbeniki.

 ?? ?? Predsednik Mengeške godbe Gregor Žun in kapelnik Dimitrij Lederer
Predsednik Mengeške godbe Gregor Žun in kapelnik Dimitrij Lederer
 ?? FOTOGRAFIJ­E: VIDO REPANŠEK ?? Nastopili so tudi legendarni Slovenski muzikanti.
FOTOGRAFIJ­E: VIDO REPANŠEK Nastopili so tudi legendarni Slovenski muzikanti.
 ?? ?? Janja Ulaga in Franc Pestotnik - Podokničar sta povezovala dogodek.
Janja Ulaga in Franc Pestotnik - Podokničar sta povezovala dogodek.
 ?? ?? Z godbo sta zapela tudi Julija in Žan Avbelj.
Z godbo sta zapela tudi Julija in Žan Avbelj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia