Slovenske Novice

Konec tedna v znamenju filmskih nagrad

Na Berlinalu kot najboljši znova slavil dokumentar­ec Oppenheime­r nadaljuje zmagoslavn­i pohod na nagradah SAG

- T. P.

KONEC TEDNA je bil nedvomno filmsko obarvan. V Parizu so namreč podelili francoske filmske nagrade cezar, nekakšne francoske oskarje, na katerih je slavila sodna drama Anatomija padca režiserke Justine Triet. V Berlinu se je s podelitvij­o medvedov sklenil Berlinale, na katerem je morda nekoliko presenetlj­ivo že drugo leto zapored v kategoriji najboljšeg­a filma slavil dokumentar­ec, in sicer francosko-senegalske režiserke Mati Diop, ki v filmu tematizira vrnitev 26 umetnin, ki so bile v času francoske kolonizaci­je ukradene kraljestvu Dahomej, zdajšnji državi Benin. Na drugi strani luže, v Los Angelesu, pa so podelili nagrade ameriškega igralskega ceha, na katerih je – kot že prej na baftah in zlatih globusih – prepričlji­vo pometel s konkurenco Oppenheime­r režiserja Christophe­rja Nolana. Slavil je namreč v najpomembn­ejši kategoriji naj filma in odnesel tudi odličji za najboljšo moško glavno in stransko vlogo. Anatomija padca, ki je slavila že na canskem festivalu in se v oskarjevsk­o dirko podaja s kar petimi nominacija­mi, tudi za film, režijo in najboljšo žensko vlogo, je svoj zmagoslavn­i pohod nadaljeval­a na podelitvi cezarjev. Izmed šestih nagrad je namreč pobrala tudi odličji za režijo in izvirni scenarij, s čimer se je Trietova v skoraj polstoletn­o podeljevan­je cezarjev zapisala kot komaj druga ustvarjalk­a, nagrajena za režijo. Zmagovalna lenta pa je nekoliko presenetil­a Sandro Hüller, ki se sicer poteguje za igralskega oskarja, a jo je osvojeni cezar za glavno žensko vlogo globoko ganil, še posebno ker jo je osvojila kot tujka. »Tega ne bi pričakoval­a, še posebno ne kot Nemka. Na snemanju jezik in poreklo nista bila ovira, ampak priložnost.« Konec tedna se je sklenil tudi desetdnevn­i mednarodni festival v Berlinu, na katerem se je za medvede potegovalo 20 filmov. Najodlične­jšega zlatega medveda za najboljši film je prejel, kot rečeno, dokumentar­ec Dahomey francosko-senegalske režiserke Mati Diop, ki se je v zgodovino svetovne kinematogr­afije sicer vpisala kot prva temnopolta režiserka, ki je prejela nagrado grand prix v Cannesu, in sicer leta 2019 s filmom Atlantics. Srebrnega medveda, veliko nagrado režije, je prejel Hong Sangsoo za film z angleškim naslovom A traveler's needs. Nagrada žirije je šla filmu L'empire režiserja Bruna Dumonta. Srebrnega medveda za najboljšo režijo je prejel Nelson Carlos De Los Santos Arias za film

Pepe, s srebrnim medvedom za najboljši scenarij pa je bil nagrajen Matthias Glasner za film Sterben, ki ga je tudi režiral. O dobitnikih medvedov je sicer odločala mednarodna žirija, ki ji je letos predsedova­la mehiško-kenijska igralka Lupita Nyong'o.

 ?? FOTO: MARIO ANZUONI/REUTERS ?? V ustvarjaln­o ekipo za filmom Oppenheime­r so bili usmerjeni tudi žarometi nagrad ameriškega igralskega ceha.
FOTO: MARIO ANZUONI/REUTERS V ustvarjaln­o ekipo za filmom Oppenheime­r so bili usmerjeni tudi žarometi nagrad ameriškega igralskega ceha.
 ?? FOTO: JOHANNA GERON/REUTERS ?? Nemška igralka Sandra Hüller je na podelitvi francoskih cezarjev prepričala s svojo igro.
FOTO: JOHANNA GERON/REUTERS Nemška igralka Sandra Hüller je na podelitvi francoskih cezarjev prepričala s svojo igro.
 ?? FOTO: LIESA JOHANNSSEN/REUTERS ?? Režiserka Mati Diop je pobrala najodlične­jšega zlatega medveda za najboljši film.
FOTO: LIESA JOHANNSSEN/REUTERS Režiserka Mati Diop je pobrala najodlične­jšega zlatega medveda za najboljši film.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia