Slovenske Novice

Meja je razdelila njihova polja

Nakupov in prodaj slovenskih polj je vse manj Raje kot njive ali gozdove zdaj Avstrijci kupujejo hlode

-

LIBELIČE • Pred petimi ali šestimi leti se je še zlasti v Apaški dolini, na severovzho­du naše države, dogajala prava invazija avstrijski­h kmetov, ki so pokupili domala vse obdelovaln­e površine, kar jih je pač bilo na razpolago. Nakupov v obratni smeri skoraj ni bilo. »Le kako bi se kaj takega lahko zgodilo, saj avstrijski kmet, ko gre na banko, dobi denar skoraj takoj, mi na bankah pa dobimo denar, če ga sploh dobimo, po težkem križevem potu,« pravi sogovornik J. K. Šlo je za neformalen pogovor.

Bolj kot nakupi oziroma prodaje obdelovaln­ih zemljišč na obmejnih predelih Slovenije – nekateri neuradni podatki kažejo, izjave prebivalce­v, kmetov s teh območij pa to večinoma potrjujejo, da je nakupov ali prodaj vedno manj, Avstrijci pa da raje kot polja zdaj kupujejo hlode – pa ostaja več kot zanimiva zgodba iz Libelič.

Zgodovinsk­a izjema

Po koncu prve svetovne vojne je bilo s saintgerma­insko pogodbo, ki so jo 10. septembra 1919, po razpustitv­i avstro-ogrske monarhije, z novoustano­vljeno Republiko Avstrijo podpisali predstavni­ki antante, odločeno, da bo meja med državama določena s plebiscito­m. Izvedli so ga 10. oktobra 1920. Po izidu plebiscita je cona A na južnem Koroškem, ki so ga poseljeval­i večinoma Slovenci, pripadla Avstriji. Prebivalci na avstrijski strani meje zato od leta 1919 živijo v Republiki Avstriji, medtem ko so prebivalci na drugi strani meje doživeli vrsto sprememb političnih sistemov, ki so še kako vplivale na prehodnost meje. Ljudje so preživljal­i nemirne čase spopadov za severno mejo. Vaščani Libelič in okolice so po dveletnem boju septembra 1922 dosegli celo zgodovinsk­o izjemo – popravek državne meje in vrnitev k matičnemu narodu. Šele s postavitvi­jo meje pa se je spremenilo življenje prebivalce­v ob meji. »Meja je razdelila njihova polja in gozdove, ločila družine in sorodnike, posegla v ekonomski razvoj in socialni ustroj ter posredno vplivala na nadaljnji razvoj kulturne, še posebno pa slovstvene dediščine,« so že pred časom zapisali pripravlja­vci projekta Koroška 100 let pozneje, ki so jo pripravili Lokalna akcijska skupina Mislinjske in Dravske doline kot nosilec projekta in partnerji: občina Dravograd, Koroški pokrajinsk­i muzej, Koroška galerija likovnih umetnosti in Kulturno prosvetno društvo Libeliče.

Prav delitev meja, ki je razdelila polja, je pozneje privedla do denacional­izacijskih postopkov, dogajale so se poroke, v zapuščinsk­ih postopkih pa je potem kakšno polje postalo last nekoga, ki si je družino ustvaril, denimo, v sosednji Avstriji. Vendar, kot je slišati, težav ni.

Zanimivo pa je, da imajo slovenske čezmejne kmečke organizaci­je celo svoje združenje. Namreč: leta 2004 so se politične organizaci­je zamejskih Slovencev v Avstriji, Italiji, na Madžarskem in na Hrvaškem dogovorile, da kot SLOMAK (Slovenska manjšinska koordinaci­ja) usklajujej­o svoje delovanje in nastopajo skupno pred predstavni­ki in organi Slovenije. Za podoben korak so se pozneje odločile tudi slovenske kmečke organizaci­je iz navedenih držav. Povezale so se pod skupno streho AGRASLOMAK in 17. maja 2012 na Ptuju podpisale listino o medsebojne­m sodelovanj­u.

V čezmejnem kmečkem združenju koroško zamejstvo predstavlj­ata Skupnost južnokoroš­kih kmetic in kmetov in Kmečka izobraževa­lna skupnost, Italijo Deželna kmečka zveza Trst, Madžarsko Razvojna agencija Slovenska krajina, Hrvaško pa Kulturno društvo Gorski kotar – sekcija za kmetijstvo. DEJAN VODOVNIK

» MEJA JE RAZDELILA NJIHOVA POLJA IN GOZDOVE, LOČILA DRUŽINE IN SORODNIKE.

 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Šele s postavitvi­jo meje se je spremenilo tudi življenje prebivalce­v.
FOTO: IGOR MALI Šele s postavitvi­jo meje se je spremenilo tudi življenje prebivalce­v.
 ?? FOTO: URBAN ČERVEK ?? Za Skupnost južnokoroš­kih kmetic in kmetov je listino o ustanovitv­i AGRASLOMAK leta 2012 podpisal Stefan Domej, doma iz Rinkol pri Pliberku.
FOTO: URBAN ČERVEK Za Skupnost južnokoroš­kih kmetic in kmetov je listino o ustanovitv­i AGRASLOMAK leta 2012 podpisal Stefan Domej, doma iz Rinkol pri Pliberku.
 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Plebiscit so izvedli 10. oktobra 1920. Po izidu je cona A na južnem Koroškem, ki so ga poseljeval­i večinoma sicer Slovenci, pripadla Avstriji.
FOTO: IGOR MALI Plebiscit so izvedli 10. oktobra 1920. Po izidu je cona A na južnem Koroškem, ki so ga poseljeval­i večinoma sicer Slovenci, pripadla Avstriji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia