Slovenske Novice

Posledice so lahko katastrofa­lne

Okrog Zemlje kroži vedno več satelitov, torej bo vse več vesoljskih smeti To lahko povzroči tudi hude težave

-

V ORBITI OKROG Zemlje kroži vedno več vesoljskih smeti, kar pomeni, da jih bo vedno več tudi padlo proti površju. To samo po sebi ni težava, saj vesoljske agencije spremljajo svoje satelite, tudi tiste, ki ne delujejo več, in s precejšnjo gotovostjo lahko predvidijo, kam bodo padli njihovi deli. Tako je bilo denimo prejšnji teden, ko je Evropska vesoljska agencija budno spremljala, kje bodo pristali ostanki satelita ERS2. Deli, ki v atmosferi ne zgorijo, večinoma pristanejo v prostranih globinah Tihega oceana, kjer so možnosti, da bi trčili na naseljeno območje, skorajda nične. A z vedno več smetmi, ki bodo padale na površje, se lahko zgodi, da bo katera ušla izpod nadzora in povzročila katastrofo. Še večji problem pa so delci odsluženih satelitov za astronavte, opozarjajo strokovnja­ki. »Če bo smeti v orbiti preveč, kmalu ne bomo mogli več v vesolje. Nevarnost, da bi vesoljsko plovilo med vzletom trčilo v kakšen delec, bo prevelika, kar je lahko resen problem,« pravi strokovnja­k za vesoljske smeti John L. Crassidis. Večina satelitov, ki krožijo v nizkozemel­jski orbiti, to je med 160 in 2000 kilometri nad površjem, je aluminijas­tih, saj je aluminij mehkejši material, ki med padanjem skozi atmosfero delno ali v celoti zgori, obstajajo pa tudi države, med njimi Kitajska, ki v vesolje pošiljajo satelite iz titana. »Satelitov ne smemo izdelovati iz titana, a vsi se tega ne držijo. Posledice so lahko katastrofa­lne, saj v tem primeru na Zemljo padejo veliko večji deli

» NEVARNOST, DA BI VESOLJSKO PLOVILO MED VZLETOM TRČILO V KATERI DELEC, BO PREVELIKA.

satelitov, če uidejo izpod nadzora in treščijo na poseljeno območje, tam ne bo preživel nihče. Enako velja za posadko, ki bi med potjo v vesolje trčila v kaj takšnega.

To lahko povsem enostavno preprečimo, če vsi spoštujemo pravila, a Kitajska jih iz neznanega razloga noče,« pa je dodal Nasin administra­tor Bill Nelson. B. K. P.

 ?? FOTO: GENE BLEVINS/REUTERS ?? Aluminij med padcem skorajda povsem zgori, ne pa tudi titan.
FOTO: GENE BLEVINS/REUTERS Aluminij med padcem skorajda povsem zgori, ne pa tudi titan.
 ?? FOTO: AFP ?? Tako je videti okolica našega planeta.
FOTO: AFP Tako je videti okolica našega planeta.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia