Slovenske Novice

Resnica o prehrani

Ne drži vse, kar slišimo o prehranjev­anju, pravi zdravnik Tim Spector in še, da mnoga globoka zakoreninj­ena prepričanj­a niso znanstveno podprta

- Ajda Janovsky

Konzervira­no sadje in zelenjava imata lahko več hranilnih snovi kot sveža zelenjava, ki prepotuje dolgo pot, preden pride do krožnika.

Na prvi pogled zelo zdrava hrana je lahko zelo nezdrava, med drugim opozarja Tim Spector, avtor knjige Resnica na pladnju, ki je pred kratkim izšla pri založbi Mladinska knjiga. Štruca kruha s semeni iz supermarke­ta denimo deluje nedolžno, a je lahko polna kemičnih snovi. Številna mnenja o hrani, ki jih slišimo, pogosto tudi uradne smernice, ki jih določa država, so zavajajoče in celo nevarne za zdravje, opozarja avtor. Dodatna težava je, da se zdravniki le redko ukvarjajo s prehrano. »Zato večina tega, kar slišimo o prednostih in slabostih hrane, prihaja iz nezaneslji­vih laboratori­jskih raziskav ali zamejenih raziskav na glodavcih, ki jih načrtno okužijo z boleznimi, za obe vrsti raziskav pa velja, da so le redko relevantne,« opozarja Spector.

V zvezi s prehrano obstajajo številni miti, ki ne držijo, med drugim tudi zato, ker trditve ne upoštevajo, da smo ljudje različni. Tako na primer nekdo s pestjo oreškov zaradi posebnosti svojega metabolizm­a zaužije celo okoli 700 kalorij manj kot kdo drug. To je tudi razlog, da štetje kalorij ne učinkuje na izgubljanj­e teže, kot bi teoretično moralo.

Pasti predelane hrane

Ena najbolj škodljivih prehranski­h razvad je, kot pravi Spector, uživanje močno predelane hrane, pogosto pa niti ne vemo, da jo jemo, saj nekatera velja za zdravo. Gre za hrano, ki vsebuje od pet do 20 sestavin, tudi iz snovi, pridobljen­ih v laboratori­ju. Njihov okus in tekstura sta močno predelana in povzročata odvisnost. Sem sodijo na primer piščančji ocvrtki in burgerji pa tudi sadni jogurti, nadomestki mleka in mandljev napitek. Vendar pa niso vsa močno predelana živila slaba. Konzervira­na sadje in zelenjava imata lahko celo več hranilnih snovi kot sveža zelenjava, ki, preden pride do krožnika, prepotuje dolgo pot. Večina podjetij, ki sadje in zelenjavo zamrzne ali konzervira, to stori kmalu po obiranju in tako v njej ohrani veliko hranil. Konzervira­ni fižol je, navaja Spector, eno najbolj zdravih predelanih živil. Če pa bi radi vseeno uživali v pici ali ocvrtem piščancu, je bolj zdravo, če si te jedi pripravite doma in ne kupujete napol pripravlje­nih različic.

Kaj pa veganstvo?

Še en mit, ki ga Spector ovrže, je škodljivos­t soli. Veliko soli naj bi slabo vplivalo na krvni tlak, a kot ugotavlja, zniževanje krvnega tlaka ob uživanju manj soli pri večini ni imelo omembe vrednih rezultatov. Študijo iz leta 2006, ki je edina potrdila dobrodejni učinek omejevanja soli, je, zanimivo, financiral­a tovarna, ki proizvaja nadomestek soli. »Ni dvoma, da je zelo velik vnos soli povezan s pogostejšo hipertenzi­jo in boleznimi srca, vendar bi bilo lahko za to krivo tudi pretiravan­je s slano, močno predelano hrano, ki je problemati­čna iz drugih vidikov,« navaja Spector. Modno veganstvo ni nujno bolj zdrav način prehranjev­anja, opozarja. »Blagodejno je verjetno predvsem zaradi pestrejšeg­a nabora rastlin in vlaknin na jedilniku, a to velja tudi za ljudi, ki tu in tam zaužijejo malo mesa in mlečnih izdelkov,« poudarja in dodaja, da so rastlinski nadomestki, npr. nadomestek mesa, polni aditivov, sladkorja in maščobe in zato prej škodijo kot koristijo. Občasna majhna količina kakovostne­ga mesa je, navaja, najbrž blagodejna za zdravje. Za ribe ni dokazano, da bi bile bolj zdrave od drugih vrst mesa.

 ?? FOTO: HAKASE_/GETTY IMAGES ?? Raje kot sadne izberite navadne jogurte.
FOTO: HAKASE_/GETTY IMAGES Raje kot sadne izberite navadne jogurte.
 ?? FOTO: KOVAL NADIYA/GETTY IMAGES ?? Ribo naj bi jedli vsaj enkrat na teden; pa je res bolj zdrava od drugih vrst mesa?
FOTO: KOVAL NADIYA/GETTY IMAGES Ribo naj bi jedli vsaj enkrat na teden; pa je res bolj zdrava od drugih vrst mesa?
 ?? FOTO: JACOBLUND/GETTY IMAGES ?? Najbolje je pripravlja­ti hrano doma iz kakovostni­h osnovnih sestavin.
FOTO: JACOBLUND/GETTY IMAGES Najbolje je pripravlja­ti hrano doma iz kakovostni­h osnovnih sestavin.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia