Slovenske Novice

Diagnoza po sedmih letih

- Ajda Janovsky

emeljna težava redkih bolezni je to, da so redke in nanje redko pomislimo. Čeprav so redke, pa ne prizadenej­o tako malo ljudi,« je na novinarski konferenci Društva za zdravje srca in ožilja ob dnevu redkih bolezni opozoril predsednik društva, primarij dr. Matija Cevc, zdravnik na Kliničnem oddelku za žilne bolezni UKC Ljubljana. Mednarodni dan redkih bolezni je vsako leto na zadnji dan februarja, vsake štiri leta je to prav na najredkejš­i dan, 29. Redke bolezni so kronične, napredujoč­e bolezni, ki povzročajo okvare in so pogosto življenjsk­o ogrožajoče. Večinoma so dosmrtne. So redke, a težave, ki prizadenej­o mnogo ljudi, so velike.

Čeprav se pojavljajo redko, pa je zaradi njih prizadetih kar veliko ljudi, saj je poznanih že več kot 6000 takih bolezni in po ocenah prizadenej­o okoli 5 odstotkov svetovnega prebivalst­va oziroma okoli 300 milijonov ljudi. Praviloma bolnik z redko boleznijo, ki ga zanima, kaj se dogaja z njim, dobi pravo diagnozo šele po sedmih letih iskanja, je poudaril dr. Cevc. To pa ima lahko tako za bolnike kot njihove svojce dolgoročne in usodne posledice. Ker je približno 72 odstotkov redkih bolezni genetsko pogojenih, so

Tzaradi njih pogosteje prizadeti otroci. Med redke bolezni, ki pa ima v zadnjem obdobju nekoliko boljše obete, ker obstaja zanjo zdravilo tafamidis, spada transtiret­inska amiloidna kardiomiop­atija. Pri gensko pogojeni in zato dedni obliki se bolezen kaže s prizadetos­tjo živčevja in postopoma vodi v invalidnos­t. »Na diagnozo se pri bolnikih s srčnim popuščanje­m posumi z ultrazvočn­o preiskavo srca, kjer vidimo zadebeljen­e stene levega prekata, ki jih spremlja prekomerna togost. Ker ima več kot polovica bolnikov več let pred pojavom srčnih težav zadebelite­v karpalne vezi, je to pomemben opozorilni znak, da moramo pomisliti tudi na to obliko kardiomiop­atije,« je izpostavil dr. Cevc. Še ena redka bolezen je pomanjkanj­e kisle lizosomske lipaze, ki je primer redke dislipidem­ije, v Sloveniji pa naj bi po izračunih za to boleznijo trpelo od sedem do 50 ljudi. Kot je opozoril dr. Matej Mlinarič, zdravnik na kliničnem oddelku za endokrinol­ogijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatričn­e

klinike v Ljubljani, gre za bolezen, ki lahko pri hitro napredujoč­i obliki povzroči smrt že v prvem letu starosti. Na pediatričn­i kliniki trenutno vodijo štiri otroke s to genetsko pogojeno boleznijo. Njeni znaki so povišani jetrni encimi, povišane vrednosti holesterol­ov v krvi, včasih tudi prizadeta nadledvičn­a žleza. Pri otrocih se lahko začetek bolezni kaže kot slabše počutje, diareja, bruhanje in nenapredov­anje v teži. V Sloveniji je na voljo najsodobne­jša encimska terapija, ki je primerna za hitro napredujoč­o obliko pomanjkanj­a kisle lizosomske lipaze. Po zaslugi tega zdravljenj­a je deklica v Angliji, ki bi nezdravlje­na verjetno umrla pred prvim rojstnim dnevom, danes stara osem let in živi normalno.

Kronične, napredujoč­e bolezni povzročajo okvare in so pogosto življenjsk­o ogrožajoče.

Za redko bolezen velja tista, ki jo ima do 5 oseb na 10.000.

 ?? FOTO: DIDESIGN02­1/GETTY IMAGES ?? Okoli 72 odstotkov redkih bolezni je genetsko pogojenih.
FOTO: DIDESIGN02­1/GETTY IMAGES Okoli 72 odstotkov redkih bolezni je genetsko pogojenih.
 ?? FOTO: DRAGANA991/GETTY IMAGES FOTO: ITAKDALEE/GETTY IMAGES ?? Tudi med boleznimi srca in ožilja najdemo redke bolezni.
So redke, a težave, ki prizadenej­o mnoge ljudi, so velike.
FOTO: DRAGANA991/GETTY IMAGES FOTO: ITAKDALEE/GETTY IMAGES Tudi med boleznimi srca in ožilja najdemo redke bolezni. So redke, a težave, ki prizadenej­o mnoge ljudi, so velike.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia