Slovenske Novice

Kuhan v le nekaj minutah

Če se zgodi, da brokoli razkuhamo, ga je najbolje zmleti v kremno juho; da ostane čvrst, ga le na hitro prevremo

- Alenka Kociper

rokoli je morda manj popularen od svojih bližnjih sorodnikov zelja, ohrovta in brstičnega ohrovta ter seveda cvetače, s katero si je nekoliko podoben po obliki. Oba krasi glava, sestavljen­a iz drobnih cvetkov, razlikujet­a pa se po barvi. Medtem ko je cvetača bela, je brokoli zelen, prav barva pa je tista, ki nam pove, ali je svež in primeren za uporabo. Pri kupovanju ga previdno potipamo, biti mora čvrst, svežino pa kaže tudi temna barva. Sicer so uporabni vsi deli, tudi steblo oziroma kocen in listi. Steblo moramo običajno olupiti, da odstranimo trše oziroma olesenele zunanje dele.

Brokoli ima svojevrste­n okus, zato ne potrebuje obilice začimb. Mladega in svežega lahko uživamo surovega, običajno ga kuhamo, tudi dušimo in pečemo. Kuhan je zelo hitro, cvetovi se zmehčajo že v petih minutah, steblo potrebuje nekoliko več časa. Zato je najbolje, če narezane cvetove v juho ali drugo jed dodamo proti koncu kuhanja, če želimo, da ostanejo čvrsti.

Iz srednje velike glave lahko pripravimo različne jedi, s katerimi nasitimo omizje. Lahko ga le skuhamo in zabelimo, denimo z maslom ali drobtinica­mi, ali pa ohlajenega dodamo v pisane solate. Na vrhu seznama so najbrž juhe in enolončnic­e,

Bv katerih se brokoli druži z drugo zelenjavo, pa tudi s kašami, testeninam­i, rižem ali mesom, zlasti okusne in priljublje­ne pa so kremne juhe, ki jih obogatimo z različnimi dodatki. Ko smo že omenjali riž in kaše, odlična je rižota z brokolijem, ki ga prav tako dodamo proti koncu kuhanja, da cvetovi ne razpadejo.

Z brokolijem pripravimo jedi iz pečice, ena od njih je mešana pečena zelenjava. Narežemo korenje, kolerabo, cvetačo, brokoli, papriko, krompir in še kaj, potresemo z zeliščno soljo in oljčnim oljem in dobro premešamo. Pečemo, dokler se zelenjava ne zmehča, proti koncu prelijemo z razžvrklja­nimi jajci in smetano ali sirom in gratiniram­o. Iz jajc pripravimo pomladno omleto, v katero zmešamo sveža zelišča, ki jih naberemo na vrtu, ter poljubno zelenjavo, na primer brokoli, naribano korenje, grah. Dodamo še nasekljano čebulo in česen, če brokolijev­e cvetove drobno narežemo, jih predhodno ni treba blanširati.

Sveže čvrste cvetove uživamo tudi presne.

 ?? FOTO: LILECHKA75/GETTY IMAGES ?? Pomlad je čas za omlete s svežimi zelišči in zelenjavo.
FOTO: LILECHKA75/GETTY IMAGES Pomlad je čas za omlete s svežimi zelišči in zelenjavo.
 ?? FOTO: IRINA GELWICH/GETTY IMAGES ?? V družbi korenja in druge zelenjave ga gratiniram­o v pečici.
FOTO: IRINA GELWICH/GETTY IMAGES V družbi korenja in druge zelenjave ga gratiniram­o v pečici.
 ?? ??
 ?? FOTO: VARVARA KALASHNIKO­VA/GETTY IMAGES ?? Kocene kuhamo dlje kot cvetke.
FOTO: VARVARA KALASHNIKO­VA/GETTY IMAGES Kocene kuhamo dlje kot cvetke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia