Slovenske Novice

Izdelovali bodo oblake in vgrajevali gene za moč

V Savdski Arabiji raste futuristič­na dežela Neom Nekaterih rešitev še niso niti izumili

- A. J.

V SAVDSKI ARABIJI, na puščavskem območju Tabuk, ki se razteza na 26.420 kvadratnih kilometrih, raste dežela, kakršne še ni bilo. Vodja regije, prestolona­slednik Mohammed bin Salman, tam gradi 12 ločenih objektov, ki bodo predstavlj­ali futuristič­no deželo Neom, namenjeno predvsem bogatim in superbogat­im. Prebivalci bodo deležni luksuza in tehnološki­h inovacij, kakršnih ni nikjer drugje na svetu.

Med dvanajster­ico osupljivih projektov sta le izbrancem dostopen letoviški otok v obliki morskega konjička Sindalah in kompleks poslovnih prostorov ter stanovanj The Line. The Line, ki mu pravijo tudi vertikalni Manhattan, je paradni projekt futuristič­ne dežele; kar 170 kilometrov dolg kompleks z zrcalno fasado bo lahko sprejel do devet milijonov ljudi. Prebivalci bodo imeli na voljo vse mogoče udobje, infrastruk­tura jim bo denimo omogočala, da bodo do vsega, kar potrebujej­o za življenje (trgovine, zdravnik, lekarna), potreboval­i manj kot deset minut.

Bin Salman načrtuje, da bo postal Neom svetovno tehnološko in inovacijsk­o središče, kjer se bo dogajala prihodnost. Znanstveni­ki, ki jih namerava privabiti tja, bodo imeli med drugim nalogo prebivalce­m spremeniti gene tako, da bodo postali močnejši oziroma bolj trpežni, ter razviti stroje za izdelovanj­e oblakov, da jih bodo razpostavi­li po celotni deželi in tako omilili puščavske razmere. Prestolona­slednik je v deželo, ki bo imela, mimogrede, celo svoje smučišče, vložil že 500 milijard dolarjev (okoli 461 milijard evrov), a je, kot pravijo poznavalci, šele na polovici vlaganj.

Nastaja 170 km dolga stavba s stanovanji in poslovnimi prostori.

 ?? ?? Umetni otok bo gostil le najbogatej­še.
Umetni otok bo gostil le najbogatej­še.
 ?? FOTOGRAFIJ­I: NEOM ?? V vertikalne­m Manhattnu boste povsod prišli peš.
FOTOGRAFIJ­I: NEOM V vertikalne­m Manhattnu boste povsod prišli peš.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia