Slovenske Novice

Županja prodaja Blato

Prva dražba trebanjske­ga vadišča za golf ni uspela Nekdanji župan in golfist Alojzij Kastelic ni navdušen

- DRAGO PERKO

POTEZO PREJŠNJEGA ŽUPANA ZA NAKUP OCENJUJEM KOT ZGREŠENO IN NETRANSPAR­ENTNO.

TREBNJE • Nekoč je bil golf zelo priljublje­n v Trebnjem in okolici. Tudi po 25 otrok ga je treniralo na sezono in celo nekaj reprezenta­ntov se je kalilo na igrišču na Blatu, streljaj od Trebnjega. Pred leti so bili golfisti aktivni tudi po osnovnih šolah, potem pa je prišel covid-19. Zanimanje je upadlo, ostalo pa je igrišče v vasi Blato. Še več: nekdanji župan Alojzij Kastelic se je leta 2021 odločil za nakup kompleksa golf vadišča Blato, občina je plačala 219.000 evrov.

»Potezo prejšnjega župana za nakup ocenjujem kot zgrešeno in netranspar­entno, še posebno zaradi posebnih dogovorov, ki jih je župan takrat sklenil s prejšnjim lastnikom. Po nakupu so predvideva­li še finančna vlaganja občine v posodobite­v in obnovo vadišča, vendar realizacij­e ni bilo,« je do poteze svojega predhodnik­a kritična sedanja županja Mateja Povhe. Občina se je odločila, da zemljo proda.

Za 53.210 kvadratnih metrov površin je izklicna cena 574.000 evrov, kupec pa bo moral poravnati še DDV. Javna dražba je bila sklicana za danes, 29. februarja, a varščine ni plačal nihče. Občina bo zato postopek ponovila. »Celotno območje prodajanih parcel 53.210 m2 površine je območje stavbnih zemljišč (del predstavlj­ajo površine za turizem, ki so namenjene hotelom, bungalovom in drugim objektom za turistično ponudbo in nastanitev, del pa površine za oddih, rekreacijo in šport) in temu ustrezno je bila določena izklicna vrednost pri javni dražbi, ki je višja od ocenjene vrednosti, upoštevajo­č cene nepremični­n v občini,« županja pojasni, zakaj se razlikujet­a cena, ki so jo plačali leta 2021, in današnja ocenjena vrednost. »Smiselno je vlagati v športne objekte, kjer obstaja velik javni interes za njihovo vključevan­je. Na igrišču in vadišču Blato pa trenutno ni širokega kroga uporabniko­v; med pogostejši­mi uporabniki sta prejšnji lastnik in prejšnji župan, ki je hkrati tudi predsednik Čipln golf kluba Trebnje. Torej, del moje agende na funkciji županje je vlaganje v športno infrastruk­turo, ki zadovoljuj­e širši krog občanov in je v javnem interesu in to je prioriteta. Pri zagotavlja­nju osnovne športne infrastruk­ture ima Občina Trebnje še kar nekaj prednostni­h nalog. Golf kot športno dejavnost in kot del turistične ponudbe z vsemi spremljajo­čimi dopustnimi objekti bo lažje zagotovil privatni investitor. Želimo si najti kupca, ki bo vložil v ustrezno urejenost in opremljeno­st športnih površin, dvignil uporabnost objektov in povečal število uporabniko­v ter obogatil ponudbo kraja,« še poudarja županja. Njene poteze je komentiral tudi županski predhodnik Alojzij Kastelic.

»Tako je odločila nova oblast, v to se ne bom vtikal. Želim pa jim srečno roko. V času mojega županovanj­a smo nakupili precej zemlje. Občina brez zemlje nima potenciala za razvoj. Zato bi sam na mestu sedanje županje ustavil prodajo in denar za občino iskal kje drugje. Naj se raje javijo na razpise. Da dobiš tak kos zemlje s toliko zelenimi površinami, je prav redkost. Ne bodo dobili toliko, kot pričakujej­o. Kdor bo dal več kot 250.000, bo to preplačal,« je prepričan nekdanji župan Alojzij Kastelic, ki je na Blatu načrtoval tudi medgenerac­ijski center in varovana stanovanja. A Kastelica so prehitele županske volitve in zamenjava občinske oblasti. »Boli me tudi to, ker občina ni izkoristil­a 25.000 evrov, ki nam jih je uspelo pridobiti od Fundacije za šport. Če bi se to vložilo in še dodalo, bi se omogočil razvoj turistične ponudbe,« dodaja Kastelic, član domačega golf kluba, rad pa se odpravi tudi na Otočec.

 ?? FOTO: DRAGO PERKO ?? Ob igrišču so si uredili tudi klubsko hišo.
FOTO: DRAGO PERKO Ob igrišču so si uredili tudi klubsko hišo.
 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Nekdanji župan Alojzij Kastelic
FOTO: DEJAN JAVORNIK Nekdanji župan Alojzij Kastelic
 ?? FOTO: OBČINA TREBNJE ?? Županja Mateja Povhe je kritična do svojega predhodnik­a.
FOTO: OBČINA TREBNJE Županja Mateja Povhe je kritična do svojega predhodnik­a.
 ?? FOTO: DRAGO PERKO ?? Kakšna bo usoda vadbišča?
FOTO: DRAGO PERKO Kakšna bo usoda vadbišča?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia