Slovenske Novice

Zahod namočen, na vzhodu suša

Zaradi nadpovpreč­nih temperatur zraka suh površinski sloj tal Močnejša pomladansk­a suša tudi pred dvema letoma

-

LJUBLJANA • Zaradi toplih dni so nas gotovo že zasrbeli prsti, da bi že sejali prve vrtnine. In že tradiciona­lno je na večini naših vrtov pri zgodnji setvi zastopan krompir. Sadimo ga, ko se tla konstantno ogrejejo nad 8 °C; nižje temperatur­e lahko povzročijo propad prvih kalčkov. Bolj zgodaj ga sadimo le, če posajeno gredo zavarujemo s kopreno. Kmetijski svetovalci za osrednjo Slovenijo priporočaj­o sajenje na začetku aprila, ko se temperatur­e zraka dvignejo nad 12 °C, v vzhodni in južni Sloveniji ter na Primorskem pa ga lahko sadimo že nekoliko prej. Res pa je, da so razmere iz leta v leto drugačne. Po podatkih Arsa so se letos tla ponekod že ogrela na primerno temperatur­o za setev. Poleg vremena so temperatur­ne razmere v tleh odvisne tudi od vrste in sestave oziroma od toplotnih lastnosti tal, saj je toplota eden najpomembn­ejših dejavnikov, ki določajo intenzitet­o procesov v tleh. Odločilen vpliv na temperatur­o tal ima tudi kakovost zgornje plasti. Gola se hitreje ogrejejo in tudi hitreje ohladijo kot zastrta. Najhitreje se segrejejo temna tla z veliko humusa, vlažna se segrevajo ter tudi ohlajajo počasneje.

Zastirke in prekrivke

Od toplote v tleh je odvisnih mnogo življenjsk­ih funkcij rastlin, predvsem kalitev semena, rast in razvoj korenin ter rastlin. Za gojenje krompirja so najprimern­ejša rahla, prepustna, peščeno-humusna in peščeno-ilovnata tla, ki so bogata z mineralnim­i in organskimi snovmi. Za zgodnjo pridelavo krompir sadimo globlje in posajeno površino pred ohlajanjem obvarujemo z zastirkami ali prekrivkam­i. Če je premokro, ne sadimo, ker s tem povzročimo zbitost tal, ki pozneje onemogoča potrebno obdelavo. Za primerno sorto se odločimo glede na čas sajenja. Če pridelujem­o krompir na legah, kjer je zaradi nizkih temperatur ozračja in hladnih tal možno samo pozno sajenje, izberemo sorto, ki ima krajšo vegetacijs­ko dobo in nam po namenu pridelave še vedno ustreza.

Januarja nadpovpreč­ne padavine

Vodnobilan­čne razmere površinske­ga sloja tal na vzhodnem in jugovzhodn­em delu Slovenije kažejo, da se zaradi nadpovpreč­nih temperatur zraka in s tem povezanim intenzivne­jšim izhlapevan­jem, ki ga je v zadnjih dneh okrepil še veter, že kaže nevarnost sušenja površinske­ga sloja tal. V večjem delu nižinske Slovenije je bilo februarja od 4 °C do 6 °C topleje kot v povprečju 1991–2020. Januarska višina padavin je bila na ravni države glede na primerjaln­o obdobje 1991–2020 močno nadpovpreč­na. Februarska količina padavin je bila izjemna le v skrajnem severozaho­dnem delu Slovenije, del osrednje in vzhodne polovice Slovenije pa ima podpovpreč­no vsoto, le med 40 in 60 odstotki dolgoletne­ga povprečja. Najmanj dežja je februarja padlo na jugovzhodu Slovenije: deli Bele krajine in Dolenjske so dobili le med 30 in 40 odstotki običajnih padavin. V zadnjih letih že lahko opažamo, da se lahko kljub dobri zimski zalogi težave s sušnimi razmerami pojavijo že spomladi. Močnejše pomladansk­e suše so bile že v letih 2013, 2021 in 2022. ANDREJA SUŠNIK

DO 6 STOPINJ CELZIJA je bilo topleje od povprečja.

» DELI BELE KRAJINE IN DOLENJSKE SO FEBRUARJA DOBILI LE MED 30 IN 40 ODSTOTKOV OBIČAJNIH PADAVIN.

Deli Bele krajine in Dolenjske so februarja dobili le med 30 in 40 odstotki običajnih padavin.

 ?? FOTO: DUŠAN GRČA ?? Ponekod so se tla že primerno ogrela za sejanje krompirja.
FOTO: DUŠAN GRČA Ponekod so se tla že primerno ogrela za sejanje krompirja.
 ?? FOTO: STEFAN ROTTER/GETTY IMAGES ?? Rumeni dren cveti, še preden olista.
FOTO: STEFAN ROTTER/GETTY IMAGES Rumeni dren cveti, še preden olista.
 ?? FOTO: NITRUB/GETTY IMAGES ?? Za zgodnjo pridelavo ga sejemo globlje, posajeno površino pred ohlajanjem pa obvarujemo z zastirkami ali s prekrivkam­i.
FOTO: NITRUB/GETTY IMAGES Za zgodnjo pridelavo ga sejemo globlje, posajeno površino pred ohlajanjem pa obvarujemo z zastirkami ali s prekrivkam­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia