Slovenske Novice

Govoril je celo v indijanski­h narečjih

Misijonar iz Adergasa je imel izjemen posluh za jezike Janez Čebulj je živel in umrl v Ameriki, tam je tudi pokopan

-

zapisal besedila v očipvejske­m jeziku. Življenje in delo misijonarj­a, pesnika in popotnika je v polni dvorani predstavil­a avtorica Barbara Rezar Grilc.

Janez Čebulj se je rodil leta 1832 v Adergasu, kjer še danes živi Virškova družina. Bil je najmlajši od osmih otrok očeta Martina in matere Uršule, rojene Globočnik, po domače Vahtarjeve iz Poženika. S pomočjo strica Jožefa Globočnika, duhovnika in gimnazijsk­ega kateheta v Ljubljani, je Virškov Janezek krenil na pot izobrazbe. Osnovno šolo, gimnazijo in fakulteto je končal z odliko. Študij teologije je sklenil novembra 1855, posvetil pa ga je knezoškof Alojz Alojzij Wolf. Istega leta je pripravil novo mašo v domači velesovski cerkvi. Prvo kaplansko službo je opravljal v Poljanah nad Škofjo Loko, drugo pa v Kranju.

Pot v Ameriko

Že kot bogoslovec se je srečal z Irenejem Friderikom Barago, ki ga je vztrajno vabil k sebi v misijone. Avgusta 1859. leta se je Čebulj odpravil na dolgo pot v Ameriko v misijon, med Očipvejce, staroselsk­o indijansko ljudstvo. Bil je človek mnogo talentov, imel je izjemen posluh za jezike. Naučil se je francosko, angleško, indijansko, in to kar pet narečij. Govoril je tudi nemško, latinsko, grško, pet slovanskih jezikov in arabsko. Ustanavlja­l je pevske zbore po župnijah, znan je bil tudi po gradbenih podvigih. Leta 1873 se je vrnil prvič v domovino, nato še dvakrat. Zaradi slabih življenjsk­ih razmer v misijonih so se mu začele pojavljati zdravstven­e težave. Umrl je 3. avgusta 1898. Pokopan je v mestu St. Ignace v ameriški zvezni državi Michigan. Barbara Rezar Grilc se je za podporo pri pisanju zahvalila županu Francu Čebulju, soavtorju dr. Marku Frelihu, Janezu Ribnikarju, ki je prispeval fotografij­e in zemljevide za knjigo, Angelci Maček, pobudnici projekta, ter vsem sodelavcem, ki so pripomogli k nastanku knjige. Zahvalila se je tudi Silvu Sircu, častnemu občanu občine Cerklje, ki je bil prvi, ki je raziskoval življenje in delo Janeza Čebulja. Župan, Čebuljev daljni sorodnik, ki je napisal tudi predgovor, se je na koncu predstavit­ve zahvalil za lep pregled zgodovine življenja in dela našega rojaka oziroma občana. Želi si, da bi se iz zgodovine učili. Avtorjema pa se je za izjemno opravljeno delo zahvalil tudi velesovski župnik Kalan. JANEZ KUHAR

 ?? FOTO: JANEZ KUHAR ?? Na začetku slovesnost­i so nastopili člani Mešanega cerkvenega pevskega zbora župnije Velesovo pod vodstvom dirigenta Daneta Selana.
FOTO: JANEZ KUHAR Na začetku slovesnost­i so nastopili člani Mešanega cerkvenega pevskega zbora župnije Velesovo pod vodstvom dirigenta Daneta Selana.
 ?? ?? Slovenski misijonar Janez Čebulj v Ameriki
Slovenski misijonar Janez Čebulj v Ameriki
 ?? FOTO: JANEZ RIBNIKAR ?? O misijonarj­u, pesniku in popotniku je spregovori­l dr. Marko Frelih.
FOTO: JANEZ RIBNIKAR O misijonarj­u, pesniku in popotniku je spregovori­l dr. Marko Frelih.
 ?? FOTO: HTTPS://WWW.NADSKOFIJA-LJUBLJANA.SI/ ?? Irenej Friderik Baraga je Čebulja vztrajno vabil k sebi v misijone.
FOTO: HTTPS://WWW.NADSKOFIJA-LJUBLJANA.SI/ Irenej Friderik Baraga je Čebulja vztrajno vabil k sebi v misijone.
 ?? VIR: IZ KNJIGE O ZGODOVINI DIOCEZE SAULT SAINTE MARIE-MARQUETTE ??
VIR: IZ KNJIGE O ZGODOVINI DIOCEZE SAULT SAINTE MARIE-MARQUETTE
 ?? FOTO: JANEZ KUHAR ?? Velesovski župnik Slavko Kalan se je zahvalil avtorjema za izjemno delo.
FOTO: JANEZ KUHAR Velesovski župnik Slavko Kalan se je zahvalil avtorjema za izjemno delo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia