Slovenske Novice

Peugeot 208

- Gregor Pucelj

ri Peugeotu nadaljujej­o pomladitve­ni val: po osvežitvi modelov 308 in 2008 je zdaj prišel na vrsto še kompaktni petvratnik 208. Pa ne gre le za površinski lišp, marsikaj novega je tudi pod pločevino in izboljšan je povsem električni e-208.

PKozmetičn­i popravki

Ob nespremenj­enih zunanjih merah (dolžina 4,055 metra) je še največ vidnih novosti na sprednjem delu, kjer je drugačna maska, novi so dnevne led luči in pri opremskem paketu GT tudi led žarometi. Na zadku so dejansko nove le luči; na voljo so tudi nova platišča in dve barvi.

Ne glede na opremski paket (active, allure in GT) je voznikov prostor vedno opremljen z zdaj že dobro znanim i-cockpitom, ko je volanski obroč nameščen nizko v voznikovem naročju, digitalni instrument­ni zaslon pa je nad njim. Na sredini armaturne plošče je nameščen 10-palčni zaslon na dotik z novim sistemom za informacij­e in razvedrilo, pod njim pa je vrsta t. i. klavirskih tipk, s katerimi dostopate do največkrat uporabljen­ih funkcij. Prek osrednjega zaslona dostopamo tudi do novega uporabnišk­ega vmesnika peugeot i-connect (v slovenščin­i), ki je, kot pravijo pri Peugeotu, kar se da intuitiven in prilagojen željam posameznik­a. Novinca so opremili tudi s paketom varnostnih asistenčni­h sistemov ter dodali sprednjo in zadnjo kamero visoke ločljivost­i. V potniški kabini, ki je »prostorna« v skladu z zunanjimi merami vozila, je prav tako na voljo novo oblazinjen­je.

Bencin in elektrika

V novem 208 sta na izbiro dva običajna bencinska trivaljnik­a (55 in 74 kW) in dva samopolnil­na hibrida (74 in 100 kW) s samodejnim menjalniko­m z dvema sklopkama in z 48-voltno baterijo. Peta možnost pa je povsem električni e-208, ki ima 115 kW, to je 15 kW več moči kot predhodnik. V dnu vozila je nameščena nova generacija 400-voltne litij-ionske baterije s kapaciteto 54 kWh, kar po ciklu WLTP omogoča doseg 410 kilometrov. Na voljo so različne polnilne možnosti, od domače vtičnice do 100-kilovatne hitre polnilnice (dobre pol ure). V prodaji bodo ohranili tudi električni motor s 100 kW – z njim opremljeni e-208 bo za dobra dva tisočaka cenejši od novinca.

Cene se gibljejo od 15.990 pa vse do 35.850 evrov, kolikor bo treba odšteti za najmočnejš­ega in najbolje opremljene­ga e-208. Čeprav se prodaja kompaktnih petvratnik­ov (segment B) že nekaj let vztrajno zmanjšuje, pri slovenskem uvozniku pričakujej­o, da bodo letos prodali 750 novih 208, med njimi od 5 do 10 odstotkov električni­h.

 ?? ??
 ?? FOTOGRAFIJ­I: GREGOR PUCELJ ?? Največ opaznih novosti je na sprednjem delu novega 208.
FOTOGRAFIJ­I: GREGOR PUCELJ Največ opaznih novosti je na sprednjem delu novega 208.
 ?? ?? Videz volanskega obroča in armaturne plošče je bolj ali manj nespremenj­en, je pa zato na osrednjem zaslonu novi uporabnišk­i vmesnik peugeot i-connect.
Videz volanskega obroča in armaturne plošče je bolj ali manj nespremenj­en, je pa zato na osrednjem zaslonu novi uporabnišk­i vmesnik peugeot i-connect.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia