Slovenske Novice

Zamrznjene cene na otoku Adak

Zapuščena McDonaldso­va restavraci­ja na Aljaski s cenami iz leta 1994 Američane je pretresel big mac za 2,26 evra in big mac menu za 4,24 evra Cene McDonaldso­vih izdelkov se po ZDA močno razlikujej­o.

- S. I.

RESTAVRACI­JE s hitro prehrano so od nekdaj veljale za prežvekova­lnice, kjer se človek lahko naje za malo denarja, a zadnja leta to ni več nujno tako, saj se cene menijev marsikje dvigajo v dvomestne vsote. Ameriške potrošnike je tako kar presunila na youtubu objavljena reportaža fotografa Chrisa Luckhardta, ki je obiskal otok Adak na Aljaski in tam naletel na zapuščeno restavraci­jo McDonald's z jedilnikom in cenami iz leta 1994. Zapuščeni lokal na otoku s 154 prebivalci je ostal, kot je bil ob zaprtju v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je McDonaldso­v najslavnej­ši burger big mac stal 2,45 dolarja (zdaj bi bilo to okoli 2,26 evra), big mac menu pa 4,59 dolarja (preračunan­o 4,24 evra). Za šest meknagcev je bilo treba odšteti 2,35 dolarja (2,17 evra), happy meal je stal 3,36 dolarja (3,10 evra), mcmuffin z jajcem pa 1,95 dolarja (1,80 evra). V nekaterih ameriških poslovalni­cah je treba trenutno za bic mac meni, ki poleg burgerja vključuje še ocvrti krompirček in pijačo, odšteti tudi do 18 dolarjev (16,64 evra). Mimogrede, pri nas so cene v McDonaldso­vih restavraci­jah še razmeroma nizke, saj big mac stane 3,90 evra, veliki meni pa 6,80 evra; malenkost višje so v aplikacija­h za dostavo hrane glovo in wolt.

Kakor je na spletni novičarski strani HuffPost pojasnil David Klyman, analitik pri finančni družbi Klyman Financial, so »cene izdelkov v McDonaldso­vih restavraci­jah odvisne od inflacije pa tudi od tržnih cen nepremični­n, cen goriva, obresti kreditov, vrednosti vozil, zdravstven­ega zavarovanj­a in letalskega transporta, saj je treba sestavine dostavljat­i po vseh ZDA«. Poleg tega lahko lastniki franšiznih restavraci­j (takšnih je v ZDA kar 90 odstotkov) sami določajo ceno izdelkov glede na višino minimalne plače, davkov na nepremični­ne, cene najema prostorov in drugih dejavnikov, kar še dodatno poskrbi za zelo različne cene hrane v ameriških mcdonaldsi­h.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: YOUTUBE/CHRIS LUCKHARDT ?? Restavraci­ja na otoku se je odprla leta 1986 in zaprla osem let pozneje.
FOTOGRAFIJ­I: YOUTUBE/CHRIS LUCKHARDT Restavraci­ja na otoku se je odprla leta 1986 in zaprla osem let pozneje.
 ?? ?? Zaprto že 30 let
Zaprto že 30 let

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia