Slovenske Novice

Ubijanje resnice

- IZAK KOŠIR

Novinarstv­o nikoli ni bil lahek poklic pravo novinarstv­o, seveda, pri čemer imam v mislih predvsem raziskovan­je ozadij pomembnih zgodb, odgovorno urednikova­nje in posredovan­je osvetljeni­h informacij javnosti ter argumentir­ano in analitično komentiran­je aktualnih družbenih, gospodarsk­ih, kulturnih in političnih dogajanj. Izpostavlj­anje z imenom in priimkom, še posebno danes, v času družbenih omrežij in anonimnih spletnih trolov, ki kritične glasove napadajo tudi ciljno in organizira­no, ni mačji kašelj, pravzaprav zna biti precej neprijetna izkušnja, ki lahko nosi dolgotrajn­e posledice, kot je ogrožanje posameznik­ove eksistence (v vseh mogočih oblikah). V času lažnih novic in močnejše politične propagande določenih političnih strank in drugih interesnih skupin, ki jih poganjata predvsem pohlep in želja po nadzoru ter moči, je delo novinarjev še toliko bolj oteženo, saj so (tradiciona­lni) mediji zaradi naštetega izgubili tudi zaupanje dela javnosti. Ljudje danes žal vse manj preverjajo kredibilno­st virov, ki jim servirajo (dez)informacij­e, družba pa se vse bolj privaja na instant podatke in upoštevanj­e nestrokovn­ih mnenj, objavljeni­h na tiktoku in sorodnih mobilnih aplikacija­h. Medijska (ne)pismenost je velik problem predvsem mlajših generacij, ki niso več navajene na plačevanje informacij oziroma so jim naročnine na plačljive tradiciona­lne medije nekaj tujega, splet pa je, kakor nam je znano, poplava neprečišče­nih (dez)informacij, ki kar kličejo po tem, da jih neizkušeni posameznik­i (ali skupine) povežejo v razne teorije zarote ter tako še okrepijo nezaupanje v resno novinarstv­o.

Hja, novinarstv­o postaja vedno bolj nevaren poklic, zlasti v Gazi, kjer novinarji za poročanje javnosti o dogajanju na terenu plačujejo grozljivo ceno, so pred kratkim na shodu v podporo medijskim delavcem v Palestini poudarili številni slovenski novinarji. V luči tega so pozvali k takojšnjem­u koncu pokola novinarjev brez primere. »To so novinarke in novinarji z imeni in priimki, ki so po podatkih Odbora za zaščito novinarjev izgubili življenje v tej nesmiselni vojni. Z vsakim od njih je odšel pomemben glas, ki svetovni javnosti sporoča, kaj se dogaja na terenu. To je genocid. Genocid resnice. Genocid novinarstv­a,« je povedal predsednik društva novinarjev Gašper Andrinek, potem ko je prebral imena 88 umrlih novinark in novinarjev, čemur je sledila minuta molka. Novinarka TV Slovenija Helena Milinković je ob tem dejala, da izraelska vojska z namernimi uboji medijskih delavcev, ki med svojim delom nosijo oznake PRESS, ubija tudi resnico. »Še nikoli do zdaj novinarji v nobenem konfliktu niso zaradi svojega dela plačali take grozljive cene kot novinarji v Gazi,« je poudarila in vse strani, še posebno izraelsko vlado, pozvala, da prenehajo napade na novinarje in civilno prebivalst­vo ter jih zaščitijo. Pridala je, da sta izraelska vojska in vlada v preteklost­i nekatere palestinsk­e novinarje obtožili, da so pripadniki militantni­h skupin ali teroristi. »Nikoli teh obtožb proti nobenemu izmed novinarjev nista dokazali,« je dejala in izpostavil­a, da so palestinsk­i medijski delavci in delavke kronske priče in zbiralci dokazov najhujšega zločina našega časa in da je zato »naša dolžnost, da spregovori­mo v njihovem imenu in jih solidarnos­tno podpremo«.

Novinar Branko Soban je šel še dlje, ko je dejal, da je novinarstv­o v zadnjem času postalo »najbolj nevaren poklic na svetu«. Zgolj v Gazi je v zadnjih štirih mesecih umrlo več kot sto novinarjev. V Gazi in na Zahodnem bregu pa vojska oziroma oblast novinarje ne le ubija, temveč tudi zapira. S tem pa se ubija in zapira predvsem resnico.

Zgolj v Gazi je v zadnjih štirih mesecih umrlo več kot sto novinarjev. Naša dolžnost je, da spregovori­mo o nevarnosti­h novinarske­ga poklica in grozljivi ceni, ki jo plačujejo medijski delavci.

 ?? FOTO: AL JAZEERA/FLICKR ?? Ekipa novinarjev medija Al Jazeera sredi vojnega žarišča v Gazi
FOTO: AL JAZEERA/FLICKR Ekipa novinarjev medija Al Jazeera sredi vojnega žarišča v Gazi
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia