Slovenske Novice

V gozdu jo je napadel

Kosovec spolno nadlegoval sprehajalk­o Preiskujej­o, ali je njegovih žrtev še več

- JURE PREDANIČ jure.predanic@slovensken­ovice.si

Srečo v nesreči je imela ženska pred dnevi, 18. februarja, ko jo je po 17. uri na gozdni sprehajaln­i poti v Novem mestu napadel neznanec. Kot so sporočili s Policijske uprave Novo mesto, kjer so bili o dogodku obveščeni dan pozneje, je namreč moški

»s fizično silo sprehajalk­o porinil na tla in jo spolno nadlegoval«. A ko je opazil, da se približuje skupina drugih sprehajalc­ev, je žrtev izpustil in izginil v neznano.

»Po prejemu prijave smo na PU Novo mesto nemudoma sprožili vse aktivnosti za prijetje storilca. V preiskavo so bili vključeni kriminalis­ti in policisti. Kriminalis­ti so opravili ogled kraja kaznivega dejanja, zbirali obvestila in v okviru kriminalis­tične preiskave izvajali druge aktivnosti. Na podlagi opisa jim je uspelo identifici­rati napadalca,« je sporočila tiskovna predstavni­ca

Alenka Drenik Rangus.

Po dveh dneh, 21. februarja, so policisti v Novem mestu že izsledili in prijeli 25-letnega osumljenca, državljana Kosova. »Kriminalis­ti so osumljenca s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja spolnega nasilja privedli k preiskoval­nemu sodniku, in ta je po zaslišanju zanj odredil pripor,« smo izvedeli. Kriminalis­ti nadaljujej­o preiskavo in preverjajo, ali je bilo žrtev 25-letnega napadalca več. Pozivajo morebitne žrtve ali očividce, da se zglasijo na Policijski postaji Novo mesto ali pokličejo na številko 113 oziroma na anonimni telefon policije 080-1200. Prijavo lahko podajo tudi kriminalis­tom na policijski upravi, in sicer pisno, osebno, po telefonu ali v elektronsk­i obliki, sporočajo.

Okrepili prisotnost

»Na policiji se zavedamo, da kazniva dejanja zoper spolno nedotaklji­vost za žrtve pomenijo enega najhujših posegov v njihovo osebnostno celovitost. Odkrivanju storilcev in preprečeva­nju tovrstnih dejanj zato namenjamo vso pozornost,« pravi Drenik Rangusova. Dodaja, da na območju Policijske uprave Novo mesto v zadnjih letih niso obravnaval­i spolnih napadov, storjenih na podoben način. »V konkretnem primeru pa nam je z intenzivno in obširno preiskavo storilca uspelo hitro prijeti in občanom zagotoviti varnost. Takoj po prijavi dogodka smo tudi okrepili prisotnost na sprehajaln­ih poteh v Novem mestu. Varnost občanov so zagotavlja­li policisti in kriminalis­ti, ki so naloge izvajali tudi v civilnih oblačilih, na sprehajaln­ih poteh so bili policisti konjeniki in vodniki službenih psov,« smo izvedeli. Policisti vsem občanom svetujejo, da ob vsakršnem primeru nasilja ali nadlegovan­ja, ne le na javnih krajih, ampak tudi v domačem okolju, čim prej zberejo pogum in poiščejo pomoč. »Vse, ki za nasilje vedo ali so mu priča, pa pozivamo, naj se ne obrnejo stran, ampak žrtvi ponudijo pomoč in pokličejo na številko 113. Policisti smo se pripravlje­ni odzvati na vsakršno varnostno situacijo in ukrepati v najkrajšem možnem času,« je zagotovila tiskovna predstavni­ca.

 ?? FOTO: MATEJ DRUŽNIK ?? Okrepili so prisotnost na sprehajaln­ih poteh.
FOTO: MATEJ DRUŽNIK Okrepili so prisotnost na sprehajaln­ih poteh.
 ?? FOTO: JURE ERŽEN ?? Imela je srečo, da so mimo prišli drugi.
FOTO: JURE ERŽEN Imela je srečo, da so mimo prišli drugi.
 ?? FOTO: UROŠ HOČEVAR ?? Storilec je na hladnem.
FOTO: UROŠ HOČEVAR Storilec je na hladnem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia